Egy nő és hét férfi pályázik Afrika bankjának vezetésére

Leginkább pénzügyminiszteri gyakorlattal rendelkező politikusok azok, akik alkalmasnak tartják magukat az Afrikai Fejlesztési Bank vezetésére. Pályáznak és programokkal mutatkoznak be éppen.

Hamarosan lezajlik az őrségváltás az Afrikai Fejlesztési Bank élén, a távozását már jó ideje eltervező és bejelentő jelenlegi elnök, Donald Kaberuka (nyitóképünkön) helyére nyolc jelölt közül választják ki a legalkalmasabbat. Mindannyian ismertették elképzeléseit arról, hogyan látják a kontinens egyik fő finanszírozójának, illetve Afrika gazdasága egészének a jövőjét. A The Guardian a programokból szemezgetett.

Birama Boubacar Sidibe, Mali jelenlegi alelnöke mindenekelőtt erős intézményrendszert akar kiépíteni, ha elnyeri az elnöki tisztséget. Előtérbe akarja helyezni a magánszektort, illetve arra helyezné a hangsúlyt, hogy a bank ezzel a körrel együtt legyen képes finanszírozni infrastruktúrát, energetikát, megaprojekteket, akciókat.

Akinwumi Adesina, aki Nigéria földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere, okosabb infrastruktúra-fejlesztést, azon keresztül megnövekedett termelékenységet, versenyképességet tervez Afrika javára. Azt vallja, hogy a magánszektornak vagyonosodnia kell, hogy motorja lehessen a növekedésnek. A munkahelyteremtésen belül is prioritásokra koncentrálna, a fiatalokra és a nőkre számít mindenképpen.

US-IMF-WB-FINANCE-AFRICA

Egy hölgy is elindult az elnöki székért, Cristina Duarte, Cape Verde tervezésért is felelős pénzügyminisztere reformokat tervez magában a bankban. Támogatója a pénzintézet erősebb felügyeleti és értékelési rendszere kialakításának.

Samura Kamara, aki Sierra Leone külügyminisztere – és egyben felelőse a nemzetközi együttműködés kormányzati munkájának is – elismeréssel szólt a banki konszolidáció sikeres végrehajtásáról, a 2022-ig lefektetett banki stratégiát pedig következetesen végrehajtja, ha ő lesz az elnök.

A zimbabwei Thomas Sakala az Afrikai Fejlesztési Bank egykori alelnöke is bejelentkezett, a kontinensről kialakított vízióját közölte, azt akarja, hogy Afrika alakuljon át magabiztos, integrált és virágzó földrésszé. Ehhez konszolidációra, innovációra van szükség.

Jaloul Ayed, aki tunéziai illetőségű és pénzügyi bankári előélettel is rendelkezik, ugyancsak elfogadja a bank lefektetett hosszú távú stratégiáját, illetve erőteljes finanszírozói munkával venne részt az infrastruktúra, a magánszektor fejlesztésében, a forrásokat a készségek felkarolására és a technológia hatékony működtetésére is szánná. A magántőkét és a tőkepiacot szintén kiemelten akarja kezelni.

 

US-ECONOMY-FINANCE-IMF/WB-CHAD

Kordjé Bedoumra, aki gyakorló pénzügyminiszter, Csád képviselője, úgy látja, hogy Afrika kritikus fordulóponthoz ért, lehet, hogy fel fog gyorsulni a jelenlegi növekedés. Reménye szerint a bank képes együttműködni a regionális integrációs szervezetekkel, növekvő szerepet vállal a munkahelyek teremtésében különös tekintettel a fiatalokra és a nőkre, továbbá a magánszektort, a kis és közepes vállalkozásokat is helyzetbe fogja hozni.

Sufian Ahmed Etiópia pénzügy- és gazdaság-fejlesztési minisztereként ugyancsak ringbe szállt, hazai szerepvállalását tartja mérvadónak: 1995 óta a fiskális ügyek vezetője, hazája a kontinens egyik leggyorsabban bővülő, tíz év alatt évi 10 százalékot meghaladóan növekvő országa, ahol ellenőrzött az infláció és a befektetői bizalmat azzal is kiérdemelte, hogy egymilliárd dolláros euro-kötvényüket 260 százalékkal túljegyezte a piac. Nagy verseny lesz.Az afrikai kontinensen a pénzintézet versenyben van a Világbankkal a különböző fejlesztések finanszírozásában. Megkerülhetetlen szereplő.  Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez