Rekordösszegeket utaltak haza a latin-amerikai emigránsok

Az Amerika-közi Fejlesztési Bank (BID) tanulmánya szerint, a karibi és latin-amerikai térségből kivándorolt emigránsok által hazaküldött pénzösszegek 2014-ben, az előző évhez képest 5,3 százalékos növekedés után a történelmi rekord, 65 milliárd dollár körül alakultak.

 

A BID tanulmánya rámutatott, hogy amint az USA gazdasága lassan, de biztosan ismét lendületbe jön, úgy növekednek a latin-amerikai bevándorlók által anyaországaikba hazautalt pénzösszegek. Régiók szerinti bontásban Mexikóba 8-, Közép-Amerikába 7,4 – a Karib-térségbe pedig 6,3 százalékkal több utalás érkezett 2014-ben, mint egy évvel korábban. Dél-Amerika ellenben 1 százalékkal kevesebb külföldről hazaküldött valutát kapott tavaly, köszönhetően főként a spanyol gazdaság megtorpanásának.

A 2008-2009-es pénzügyi válságot követően a kivándorolt munkavállalók által a latin-amerikai térség gazdaságaiba külföldről pumpált dollár és euró milliók csak 2013-ra érték el a krízis előtti 65 milliárdos határt.

„A külföldről hazaküldött pénzösszegek továbbra is latin-amerikai családok milliói számára rendkívül fontos bevételforrást jelentenek, a szektor pedig kétség kívül halad a korral. A technológia fejlődésévével egy sor új, gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb csatorna áll a felhasználók rendelkezésére. Fontos azonban, hogy a hazaérkező összegeket megfelelő befektetői és pénzügyi környezet fogadja.”

-mutat rá Fernando Jiménez-Ontiveros, a BID Multilaterális Befektetési Alapjának (FOMIN) vezetője.

A BID és a FOMIN munkatársai által készített tanulmány szerint a hazaküldött összegek mintegy egyharmada – 23,6 milliárd dollár – Mexikóba érkezik, amely országot 5,5 milliárddal Guatemala követ, majd pedig kevés eltéréssel – 4,5 4,2 és 4 milliárd dollárral a Dominikai Köztársaság, El Salvador és Kolumbia követ.

A FOMIN számításai szerint a hazautalások volumene minden bizonnyal 2015-ig emelkedő tendenciát mutat majd, mivel mind az USA, Spanyolország és Latin-Amerika számára moderált növekedést jósolnak a szakértők. (Fotó: AFP)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez