Elnyelhet a föld egy egész falut Peruban

Szükségállapotot rendeltek el Peru Piscobamba körzetének 19 településén az Andok északi részén, mert váratlan törésvonal keletkezett Socosbamba településen, és a falu csúszni kezdett a mélyedésbe.

 

A lakók kitelepítése azonnal megindult, mert nagy a veszélye annak, hogy a föld egyszerűen elnyeli a házakat. A  fenti falu mellett Mariscal Luzuriaga tartomány 19 településén rendelték el a szükségállapotot, mivel egy nagyobb földcsuszamlás azokat a településeket is veszélyeztetheti.

A perui Andok északi részén az elmúlt időszakban szokatlan heves esőzések voltak, amelyek aláásták a hegyvidék talaját és több helyen hatalmas területeken mozdult meg a föld. A talajon keletkezett repedések hasonlóak ahhoz, amely egy földrengés esetén jelentkezik és ezekben egész házak tűnhetnek el.

1110030

Az első repedéseket május 4-én észlelték Socosbamba településen, ahol több mint ezer, többségében quechua indán lakik – a lakók egy horrorfilmhez hasonló víziótól félnek, és ezért már sokan önként elhagyták házaikat. A lakosok eleinte órákon át figyelték a hasadékot, amely szemmel láthatóan növekedett és mostanra a közelben lévő házak megcsúsztak a mélység irányába.

A szükségállapot jelenleg 60 napig tart, a perui katonaság segítségével a kormány igyekszik stabilizálni a helyzetet. Nem tudják kizárni azt sem, hogy az egész települést máshová kell költöztetni.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez