Miért akadtak ki a thaiok Angelina Joliera?

Amióta Angelina Jolie bal lapockájára egy ősi khmer szöveget tetováltatott Thaiföldön, és az ázsiai országból származó tetoválások rendkívül népszerűek lettek a nyugatiak körében. Thaiföldön ennek nem annyira örülnek.

A thaiok büszkék hagyományaikra, és nem szeretik, ha a nyugatiak ezekből  viccet csinálnak. és a hagyományok része a tetoválás is. Azok, akik tetoválást, avagy „sak yant-ot” viselnek, úgy vélik a tetoválás gyakran mágikus erővel bír, így elérhető a jó szerencse, vagy a gonosz szellemek elleni védelem. Néhányan meg vannak győződve arról, hogy a festék a bőr alatt golyóállóvá teszi őket.

A geometrikus minták, vagy állatok alakjai mélyen összefonódnak a buddhista és animista jelképekkel, így Thaiföldön most attól tartanak, hogy ezek jelentőségét a nyugatiak nem fogják fel.

A tetoválások gyakran ábrázolnak istenségeket, például Buddhát, vagy a hindu istent Ganesh-t. A népszerű témák nyugati népszerűsége szintén problémás, különösen akkor, ha derék alá kerül. A thai kultúrában a test legszentebb része a fej, az test alsó része már kevésbé. Így a külföldiek lábtetkói különösen idegesítik őket. Bangkokban már a reptéren óriási plakát hirdeti a tetkók jelentőségét:

Buddhát díszként, vagy tetoválásként használni elég baj.”

NEPAL-RELIGION-HINDU-BUDDHISM-FESTIVAL

Egyes csoportok annyira szentnek tartják az ilyen formákat, hogy teljesen betiltanák a vallási szimbólumok tetoválását.

Buddha egy olyan személy volt, aki kívül-belül tiszta volt. Gondolatai mentesek voltak az illúziótól, és elsöpört róla minden koszt”- mondta egy buddhista szervezet vezetője az AFP-nek. „Így Buddhát tetoválni a testre hegytelen és tiszteletlen dolog.”

Vannak, akik azt mondják a külföldieknek jobban meg kéne ismerni a kultúrát, mielőtt ilyen jellegű tetoválást választanak. Sokak szerint a tetoválások nem csak a szépségről kéne szóljanak, hanem a hitről is.

Persze Thaiföld nem az egyetlen ország, ahol nem nézik jó szemmel a vallásos mintákat a testen. Tavaly egy brit ápolónőt utasítottak ki Srí Lankáról, mert egy Buddha tetoválás volt a karján. Szintén 2014-ben egy Mianmarban egy új-zélandi bártulajdonos került börtönbe, miután a bár reklámjaiban Buddha ábrázolást használt fel.

Angelina Jolie tetkóját Noo Kampai, a híres tetováló mester varrta fel, Bangkok északi részén 2003-ban. Az ősi khmer szöveg állítólag segít kivédeni a balszerencsét, és segít a balesetek elkerülésében.

"The Tree Of Life" Premiere - 64th Annual Cannes Film Festival

Persze sok külföldi nincs tisztában a minták jelentésével, és sokkal inkább egyfajta divatot követ.

A külföldiek imádják a páratlan szépségű mintákat, de meg kell tanulniuk hinni abban a szentségben, amit hordoznak. Így adhat csak erőt nekik a tetoválás”- mondja Arjarn Neng, egy tetováló mester.

(Fotó:GettyImages, AFP)

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez