Kakaóstoppal a hatalomért Elefántcsontparton

Elefántcsonpart, Abidzsán – Egy hónapos kakaó export tilalmat akar bevezetni Elefántcsontpart nemzetközileg elfogadott elnöke, Alassane Outtara.

A Laurent Gbagbo által vezetett kormánynak jelenleg jelentős bevétele származik a kakaó és olaj exportra kivetett adóból. Gbagbo továbbra sem hajlandó lemondani, Ouattara emiatt próbálja valahogy elérni a hatalomhoz ragaszkodó elnök távozását.

Szakértők szerint Gbagbo kormányzata még mindig ellenőrzése alatt tartja az ország kikötőit, így megkérdőjelezik az export tilalmának végrehajtását. Ennek ellenére az Ouattara kormány képviselői már talákoztak Elefántcsontpart fő kakaó exportőreivel és megegyeztek abban, hogy egy hónapra felfüggesztik a kivitelt. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és nyugat-afrikai országok már egy sor gazdasági, pénzügyi szankciókat léptettek életbe a jelenlegi elefántcsontparti vezetés megtörésére. Eddig hatástalanul

Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelő országa. A világ kakaószükségletének körülbelül harmadát a nyugat-afrikai ország állítja elő. Piaci kereskedők és szakértők szerint az export tilalmát követően növekedni a kakaó világpiaci ára akkor fog, amikor a kereskedelem ismét beindul. A kakaó ára a novemberi választások óta 14%-al növekedett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez