Dzsihádisták fogságában az elrabolt román férfi

Április 4-én raboltak el egy román állampolgárt Burkina Fasoban, tegnap egy helyi terrorszervezet videoüzenetben vállalta magára a tettet és üzent a román kormánynak. Az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán részt vevő Bogdan Aurescu azonnal hazarepült.

Az Al-Mourabitoune dzsihadista szervezet vállalta magára tegnap annak a román biztonsági őrnek az elrablását, akit április 4-e óta tartanak fogságban Burkina Fasóban. A mauritániai Al-Akhbar ügynökség által közzétett hangfelvételen a terroristák azt követelik a román kormánytól, hogy vegye komolyan a tárgyalásokat a túsz szabadon engedéséről.

A 39 éves Ghergut Iulian egy román üzletember, Frank Timis  egyik mangánbányájában dolgozott biztonsági őrként. Előzőleg a francia idegenlégióban szolgált, ezt követően szerződött le biztonsági őrnek a bányába. A Pan African Minerals bányája Tambaóban található, Burkina Faso északi részén, Mali országhatárától húsz kilométerre. Az elrabolt férfi járőrszolgálatot teljesített többedmagával, amikor a fegyveresek rájuk támadtak. Az összecsapásban a vállalat két biztonsági embere megsebesült, a támadók Mali irányába menekültek román túszukkal. Az afrikai ország biztonsági szolgálata mellett az Egyesült Államok és Franciaország hadereje is közreműködött az elrabolt román állampolgár felkutatásában, de nem jártak sikerrel.

Az egyre nyilvánvalóbb volt, hogy nem egyszerű bűnbanda, hanem valamely terrorszervezet rabolta el a férfit, de mindmáig senki nem vállalta magára a túszejtést, ami nehezítette a keresését is. A videoüzenet azt támasztja alá, hogy terrorcsoport követte el.. Az Al-Mourabitoune dzsihadista szervezetet 2013-ban hozták létre, az algériai Moktár Belmoktár Brigáddal rivalizál a térség uralmáért. A román kormánynak küldött videoüzenetben Adnan Abou Walid Sahraoui beszél, aki a csoport vezetőjeként, mint fogalmaz, emírjeként mutatkozik be. Szakértők szerint ez egy újabb megnyilvánulása a viszonylag új szervezet térnyerési kísérleteinek.

Bukarest szerint a felvétel hiteles.

(Fotó:AFP)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez