A cica vonul börtönbe az adós gazdi helyett

Nem érdemes a fajtiszta házi kedvenccel villogni a végrehajtók előtt Oroszországban. A DVD-lejátszóval és az autóval együtt őt is lefoglalhatják. Bár a módszer hatékony, több szempontból is aggályos.

Sehogy sem tudta behajtani 200.000 rubeles (körülbelül egy millió forint) tartozását a bank egy sztavropoli férfitól. Végső nyomásként tíz napra lefoglalták szőrtelen doni szfinx macskáját, ami itthon körülbelül 200.000 forintba kerül. Az elmúlt évek oroszországi tapasztalatai szerint az érzelmi zsarolás miatt a gazdik a föld alól is előteremtik a hátralékot.

Persze felvetődik a kérdés, hogyan is zajlik az állatok lefoglalása. Mert bár az orosz törvények az állatokat tárgyként kezelik, ők azért mégsem úgy viselkednek, mint mondjuk egy Hifi-torony. Nem, a végrehajtóknál nincs külön állatgondozó alakulat, akik rendszeresen sétáltatnák a kedvenceket és cserélnék az almokat.

Minderről a gazdinak kell gondoskodnia. Tehát sztavropoli ismerősünk most tíz napig teljes felelősséggel tartozik a jószágért. Vagyis, ha ez idő alatt bármi baj történne az állattal, akkor megbüntetnék. Nem elég, hogy a pénzt össze kell gyűjtenie, de még a macskára is fokozottan figyelnie kell, nehogy éppen most támadjon kedve elkóborolni. Ráadásul a pedigrés cica úgy sem segíthet a gazdi szorult helyzetén, hogy eladásával a hátralék legalább egy részét kifizethetné.

Mi történhet a 11. napon? Ha megvan a 200.000 rubel, otthon maradhat a macska. Ha nem, elkobozzák a hatóságok és nem vigasztalja többé hízelkedő dorombolás az adósság miatt bajbajutott férfit.

„Mindez azt bizonyítja, hogy az állatoknak még élni sincs joguk Oroszországban” – nyilatkozta korábban az üggyel kapcsolatban Konsztantyin Szabinyin aktivista a BBC orosz nyelvű kiadásának. A sajátos törlesztési módszer ellen nemcsak az állatvédők tiltakoznak.

Idén januárban a kormánypárti Igazságos Oroszország párt képviselője, Oleg Mihejev javasolta az eljárás megszüntetését. Szerinte a lefoglalt állatok piaci értéke nem állapítható meg egyértelműen, nem lehet őket likvid tőkeként értelmezni.

Mindezek ellenére az elmúlt egy évben egyre többször foglalták le az adósok jószágait – tájékoztatott a lenta.ru hírportál. Például Szentpéterváron három boát, Tyumenyben egy lovat és két pónit, Tambovszk megyében pedig 50 szarvast.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez