Hóhér kerestetik

Nyolc állást írtak ki ítélet-végrehajtóknak a sivatagi királyságban, ahol vasárnap fejezték le a 85. halálra ítéltet. Tavaly összesen 88 kivégzés volt Szaúd-Arábiában.

Különösebb szakképzettség nem szükséges a hóhér álláshoz, mely a hivatalos besorolás szerint vallási funkció Szaúd-Arábiában. Különösebben nem tartják sokra a hóhért, mert a legalacsonyabb közszolgálati kategóriába sorolják. Ehhez képest a kivégzés általában nyilvános, hogy megfelelő elrettentő hatást gyakoroljon. Kiket végeznek ki abban az országban, ahol Mohamed próféta meghirdette az iszlám vallást? Mindenekelőtt a gyilkosokat, de gyakran kábítószercsempészeket is. Ezzel is magyarázható, hogy a kivégzettek fele nem hazai polgár: Pakisztán, India, Indonézia, a Fülöp szigetek, Mianmar, Jordánia, Jemen, Csád, Eritrea és Szudán veszítette el egy vagy több polgárát Szaúd-Arábiában.

Miért van egyre több nyilvános kivégzés? Mert az országban nagy a nyugtalanság: a szomszédos Jemenben háború dúl. A síita huszi milíciák Szaúd-Arábia határához közelednek. Síiták Szaúd-Arábiában is élnek, méghozzá pontosan azokon a területeken, ahol a legtöbb olajmező van. A hatalom tehát ideges, ezért hirdettek meg nyolc új hóhér állást, mely a nemzetközi kivégzési listán a harmadik helyen áll Kína és Irán után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez