Mubarak befagyasztott milliárdjai

Svájc, Genf – Zárolták a svájci bankok a Mubarak-család számláit. A cél egyértelmű: megőrizni a Svájcban levő vagyonnak azt részét, ami az egyiptomi államot illeti.

Becslések szerint a világ leggazdagabb emberéről és családjáról van szó. A teljes vagyont 40 és 70 milliárd dollár közé teszik szakértők. Csak összehasonlításként: az amerikai szoftver milliárdosnak, Bill Gates 53 milliárd dollárja van. A Mubarak vagyon bankszámlák mellett ingatlan befektetésekben van. Franciaország, Svájc, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Dubai néhány azok közül a helyek közül, ahol ingatlanokkal rendelkezik a család. Emellett jelentős szállodai érdekeltségei is vannak Mubarakéknak a Vörös-tenger üdülőparadicsomaiban.

Mubarak még tábornokként kezdett üzletelni. Természetesen hivatalosan és nagyban. Szovjet és amerikai fegyvereket vett, egy kis haszon pedig a saját zsebébe vándorolt. Ebből a pénzből alapozta meg az ingatlanfejlesztéseket. Tengerparti katonai területeket vett meg, amelyeket gyorsan átminősítettek építései telekké. Hatalmas haszonnal adott túl rajtuk. 1981-es hatalomra kerülésével azonban követhetetlenné váltak a vagyonosodás szálai. Annyit lehet tudni, hogy egy korrupció vizsgálattal foglalkozó nemzetközi szervezet szerint Egyiptomban 2000-2008 között évente 6 milliárd dollárt emésztett fel a korrupció.

Kétségtelennek tűnik, hogy a Mubarak vagyon jelentős elemeiben tartalmaz olyan tételeket, amelyek Egyiptomot illetnék. Az észak-afrikai országokban ugyanis elvárás a külföldi befektetők felé, hogy helyi cégekkel vegyes vállalatot alapítsanak. Ezek a helyi cégek leginkább az állami vezetők kezében vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez