Izraeli gyémántkereskedő véres gyémánt üzlete

Zimbabwe, Izrael – Egy izraeli gyémántkereskedőt kitiltottak az Izraeli Gyémánt Tőzsdéről miután valószínűsíthetően „véres gyémántokat” csempészett Izraelbe.

David Vardit egy 140 ezer dolláros szállítmánnyal kapcsolatban vették őrizetbe. Vardi mostantól nem kereskedhet Izraelben, illetve a Gyémánttőzsdék Nemzetközi Föderációjának (WFDB) tagállamaiban sem. Az Izreali Gyémánt Tőzsde elnöke az az Avi Paz, aki a WFDB elnöke is. Elmondása szerint Vardi már több mint 20 éve tagja volt a Tőzsdének és nem tagadta a vádakat.

A nemzetközi gyémánt kereskedelmet szabályozó Kimberly folyamatot 2002-ben hozták létre. A cél az volt, hogy megakadályozzák, hogy az afrikai polgárháborúkat gyémánt pénzből finanszírozzák. A szabályokat 75 országban is elfogadták. A legfontossabb előírás, hogy a gyémántok eredetét tanúsítani kell. A Kimberly folyamat elnökségét jelenleg Izrael látja el.

A „véres gyémántok” olyan csiszolatlan gyémántok, melyekből a lázadó csoportok, vagy szövetségeseik finanszírozzák a háborúkat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez