Wiesenthal központ: Horvátország ne adjon nyugdíjat usztasáknak!

Mintegy 30 ezer zsidót, 29 ezer cigányt és 750 ezer szerbet öltek meg az usztasák a független horvát állam idején. Ezért botrány, hogy a veterán usztasák nyugdíjat kapnak a horvát államtól – hangsúlyozta Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal központ vezetője.

Zoran Milanovics horvát miniszterelnöknek írt levelet ezzel kapcsolatban Efraim Zuroff. Kifogásolja, hogy a náci Németországgal aktívan együttműködő mintegy 10 ezer veterán nyugdíjat kap a horvát államtól. Zuroff már korábban is bírálta Horvátországot, amikor Zágrábban és Splitben usztasák emlékeztek meg Ante Pavelicsről, aki a szervezetet vezette. 1929-ben alakult meg a szélsőségesen nacionalista szervezet, amely döntő szerepet játszott az önálló horvát állam megalakulásában a II. világháború idején. A jaszenovaci táborban emberek ezreit végezték ki: zsidókat, cigányokat, szerbeket és sok antifasiszta ellenállót is.

A Simon Wiesenthal központ vezetője bírálja az Európai Uniót is, mert Brüsszel nem figyel arra, hogy Horvátországhoz hasonlóan sok tagállam átírja a II. világháború történetét: “Litvánia, Lettország, Észtország, Románia és Magyarország kisebbíti saját szerepét a holokausztban!” Efraim Zuroff abban bízik, hogy Brüsszel nyomást gyakorol Horvátországra, és Zágráb ennek hatására megszünteti a nyugdíjak kifizetését az usztasáknak, akik Hitler mellett harcoltak a II. világháború idején.

Kép: Efraim Zuroff (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez