Nehéz az ingyenpénztől búcsút venni

Újabb nyilatkozatok az iráni szociális támogatási rendszer átalakításáról. Eddig mindenki kapott havi 15 dollárt a vagyoni helyzettől függetlenül.

 

Iránban már hónapokkal ezelőtt felvetődött, hogy igazságtalan és pazarló a szociális támogatási rendszer. Először Ali Rabii munkaügyi miniszter – aki egyben a népjóléti ügyekért is felelős – fogalmazta meg, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetben az állam nem engedheti meg magának az évi 20 milliárd dolláros „nagylelkűsködést”. Főleg úgy nem, hogy az alanyi jogon járó, havi 15 dollárnak megfelelő segélyt a leggazdagabbak is megkapták. Most Ali Tayebina gazdasági miniszter, majd Mohamed Bagher Nobakht alelnök, Rohani államfő egyik helyettese is megszólalt. Mindketten kiemelték, hogy Irán államadóssága 90 milliárd dollár körüli összeg, de a pontos számot senki nem tudja, vagyis vélhetően nagyobb. És azt is mondták, hogy a nemzetközi szankciókon és az egy éve lezuhant olajáron túl ez az adósság Ahmadinejad, előző elnök kormányzásának szomorú öröksége. 2010-ben az ő rendeletére megszüntették az alapvető élelmiszerek és fogyasztási cikkek árának állami szubvencióját. Cserébe viszont minden iráni, a csecsemők és az aggastyánok is, havi 15 dollárnak megfelelő állami szociális segélyben részesültek.

Rohani korábban már kérte a jómódúakat, hogy mondjanak le erről a számukra jelentéktelen összegről. 2 és fél millióan ezt meg is tették, így a családtagokkal együtt hat millióval csökkent a segélyben részesülők száma. De még így is rengeteg pénz folyik el, miközben fél millió munkahely szűnt meg, mert nincs pénz közhasznú beruházásokra. Tehát csak a leginkább rászorulók kapnak majd segélyt. De hogy mikortól lép életbe az új rendszer és milyen kritériumok alapján, arról még vita van. A sajtó úgy tudja, hogy havi 850 dollár fölötti jövedelem esetén szűnhet meg a segély. De figyelembe veszik majd a vagyoni helyzetet is, az illetékes miniszter szerint például egy ötvenezer dolláros autó tulajdonosa biztosan nem szorul állami segélyre. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez