Titkos akciót hajtottak végre a francia különleges erők Maliban

Francia kommandósok csaptak le Észak-Maliban, ahol négy dzsihadista harcossal végeztek, köztük két magas rangú vezetővel – közölte a francia védelmi minisztérium.

Az akció során a francia katonáknak sikerült végezniük Amada Ag Hamával, akit a francia hatóságok azzal vádoltak, hogy köze volt két francia újságíró elrablásához, majd kivégzéséhet. Az újságírókat még 2013-ban ejtették túszul, majd brutális kegyetlenséggel kivégezték őket. A franciák emellett szintén Hama számlájára írják a 2010 elrabolt Michel Germaneru segélymunkás és további négy francia állampolgárnak a halálát is. A magasrangú terrorista a franciák információi szerint az al Kaida észak-afrikai szárnyának, az AQIM-nak volt az egyik legfontosabb vezetője.

A másik terrorista, akivel a francia kommandósoknak sikerült végezniük Ibrahim Ag Inawalen volt, aki az Ansar Dine radikális iszlamista milícia tagja volt. Az Ansar Dine korábban az AQIM-ból vált ki és komoly szerepet játszott Észak-Mali 2012-es lerohanásában és megszállásában.

Franciaország Észak-Mali lerohanása óta állomásoztat katonákat a térségben. Jelenleg körülbelül 3000 katonával vannak jelen, akiknek fő feladatuk a helyi terrorszervezetek felszámolása és a rend, illetve a béke fenntartása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez