Nyilvánosságra került Oszama bin Laden végakarata

Az al-Kaida főnöke ezt egy levélben írta egyik nejének, akinek pontos utasításokat adott a gyerekek jövőjét illetően, hogy az egyetlen fiú legyen dzsihádharcos, a lányok pedig menjenek férjhez dzsihádharcosokhoz. Az amerikai hírszerzés sok olyan dokumentumot tett közzé, melyet a kommandósok Oszama bin Laden házában találtak Pakisztánban.

Hol vannak ezek a dokumentumok? – kérdezte nemrég Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró, aki szerint a washingtoni Fehér Ház hazudott Oszama bin Laden meggyilkolásának ügyében. Szerinte a pakisztáni titkosszolgálat vezette nyomra az amerikai kommandósokat, akik megölték Oszama bin Ladent 2011 májusában Pakisztánban. Az amerikai oknyomozó újságíró szerint ekkor már Oszama bin Laden régen nem volt operatív főnök, mert a pakisztáni titkosszolgálat foglya volt.

A Fehér Ház cáfolta ezt a verziót, és az amerikai titkosszolgálat válaszul rengeteg dokumentumot tett közzé, melyet Oszama bin Laden házában találtak meg. Mit olvasott az al-Kaida főnöke élete utolsó szakaszában, amikor elzárkózása élt Pakisztánban? Elsősorban az USA és Franciaország érdekelte. Ezzel a két országgal foglalkozott, és újabb terrorakciókat készített elő az Egyesült Államok területén. Az amerikai hírszerzés azért is nem hozta eddig nyilvánosságra ezeket a dokumentumokat, hogy ne okozzon kárt a terrorizmusellenes harcnak.

Az Egyesült Államok 25 millió dollárt tűzött ki Oszama bin Laden fejére. Pakisztáni lapértesülés szerint a pakisztáni titkosszolgálat egyik tábornoka meg is kapta a pénz egy részét. A tábornok egyébként gyorsan az Egyesült Államokba távozott, és nevet változtatott. Jelenleg is az FBI védelme alatt áll. Az al-Kaida ugyanis bosszút esküdött az ellen a pakisztáni titkosszolgálati tábornok ellen, aki nyomra vezette az amerikai kommandósokat Oszama bin Laden megölésekor.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez