5 orosz, akiket az Eurovíziós Dalversenyről (is) ismerünk

Jó félévszázada van egy hét májusban, amikor Európa pop-remekeit hallgatjuk. A sok fanyalgó ellenére nemcsak tömegeket hoz össze az Eurovíziós Fesztivál, de a fellépőkre is vetül némi rivaldafény. A leghíresebb oroszok következnek.

Inkább hasonlított Hook kapitányra, mint egy énekesre Filip Kirkorov 1995-ben Dublinban. Az akkor 28 éves celeb arról volt híres, hogy a nála 18 évvel idősebb Alla Pugacsova férje volt. (A Millió rózsaszál énekesnőjéről majd később.) A Lullaby for a Vulcano című számával a 17. helyen végzett. A fényesnek nem nevezhető eredmény ellenére szép karriert futott be hazájában. A megtisztelő Orosz Föderáció népművésze címet 2008-ban kapta meg.

Nem okozott családi vitát, hogy két évvel később Alla Pugacsova is fellépett az európai színpadon. A Prima Donna című szám azonban nem hozott túl nagy sikert az egykori szovjet primadonnának. Csupán a 15. helyet szerezte meg a 25 fős mezőnyben. Igaz, ekkorra ő már régen megkapta a Szovjetunió népművésze címet, a nagy orosz elismerést majd 2007-ben. Jelenleg az éneklés helyett leginkább magánélete miatt figyelnek rá. Férje, Makszim Galkin 27 évvel fiatalabb nála.

A híres ál-leszbikus duót, a t.A.T.u.-t már ismertük 2003-ban, amikor Don’t Believe, Don’t Fear, Don’t Ask című számukat előadták Rigában. Bár Julija Volkova és Lena Katina leboszorkányozta a német versenytársat és még csókolóztak is a színpadon, mégsem nyertek. A törökök és a belgák után a harmadik helyen végeztek. Ezután még három albumot készítettek, majd feloszlottak. Utolsó közös fellépésük a Szocsi Téli Olimpián volt tavaly.

A várva várt győzelmet Gyima Bilan adta meg Oroszországnak 2008-ban. Ekkor másodszorra vett részt a versenyen. Belgrádban a Believe című számot Edvin Marton hegedűművésszel és Jevgenyij Plusenko műkorcsolya világbajnokkal adta elő. 272 pontjának köszönhetően 2009-ben Moszkva rendezhette meg a versenyt. Bilan azóta öt albumot készített Oroszországban és rendszeresen zsűrizik a különböző tehetségkutatókban.

Az utóbbi évek legnagyobb orosz szenzációja a Buranovói nagymamák. A nyugdíjas nénik hihetetlen népszerűek voltak 2010-ben. Party for Everybody című dalukat angolul, oroszul és udmurtul énekelték Oslóban. A végül második helyen végzett kis csapat eredetileg a helyi ortodox templom felújítására szeretett volna pénzt gyűjteni.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez