A központi híradó hallgat? Lefejezték a gyerekprostik ügyében kutakodó újságírót

Evany José Metzker brazil újságíró lefejezett holttestére hétfőn bukkantak a hatóságok Minas Gerais állam Padre Paraíso városának egy kültelkén. A 67 éves Metzker a Coruja Do Vale blog szerzője volt, amelyben az ország egyik legszegényebb régiójának korrupciós botrányairól és politikai intrikáiról publikált tényfeltáró írásokat.

A publicista özvegye szerint férjét minden bizonnyal azért gyilkolták meg, mert valami olyan témára bukkant, amely sok helyi hatalmasság érdekeit veszélyeztethette. Ezt az is alátámasztani látszik, hogy Metzkert támadója nem fosztotta meg értékeitől, pénztárcáját és egyéb értékeit az áldozat zsebében találták meg a rendőrök. Bár az ügyről senki sem beszél szívesen, néhány helyi híradásból kiderül, hogy Metzker egy gyerekeket prostituáló szervezett bűnözői csoportról készített riportot a városban.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű amerikai szervezet a gyilkosság nyomán ismét arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy a korrupciós és szervezett bűnözésről tudósító – elsősorban vidéki – újságírók aránytalanul nagy kockázatokat kénytelenek vállalni munkájuk során.

Brazíliában általános tendencia, hogy a nagyobb városokban kiadásra kerülő mainstream média nem vagy csak alig fordít figyelmet a vidéki újságírókra, akikre a közvélemény mint a helyi politikusok bérenceire tekint. Azon kevés zsurnaliszta azonban, akik hajlandóak utánamenni a kiterjedt korrupciós ügyeknek, munkájukat életük kockáztatásával és vajmi kevés sajtónyilvánosság mellett végzik. Számos külföldön elismert, ám brazil helyi médiának dolgozó újságíró meggyilkolása például nagy nemzetközi sajtóvisszhangot kapott, ám a São Paulo-i vagy riói híradók még csak említést sem tettek halálukról. (Fotó: correodelsur)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez