Felejthetetlen vadászat: Minden bizonnyal a világ egyik legdrágább orrszarvúját lőtték ki Namíbiában (videóval)

Egy texasi vadász 350 ezer dollárt (96 millió FT) fizetett azért, hogy kilőjön egy fekete orrszarvút Namíbiában. Ez a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfaja. Több helyi és nemzetközi állatvédő szervezet háborodott felt a vadászat miatt, de a texasi férfi különös módon vágott vissza: szerinte csak úgy lehet megmenteni a kihalás szélére sodródott orrszarvúkat, ha kilövik őket..

Corey Knowlton három napig hajszolta zsákmányát, egy rendkívül ritka fekete orrszarvút, amiből a becslések szerint már csak ötezer példány vana világon. A 36 éves texasi vadász még egy tavalyi árverésen vásárolta meg a jogot arra, hogy Namíbiában vadászhasson a ritka állatra, amiért 350 ezer dollárt (96 millió FT) fizetett. Knowlton elmondta, gyerekkori álma volt, hogy egyszer elejtsen egy orrszarvút. Vadászkalandját pedig egy TV-és stáb is megörökítette.

„Az egész világ tud erről a vadászatról” – mondta a texasi férfi, aki szerint rendkívül fontos, hogy az emberek ne értsék félre, mit történt valójában. Knowlton elmondta, sokaknak csak az esik le, hogy szeret vadászni, de valójában a fekete orrszarvúk megmentéséért vállalkozott a kalandra. Namíbiában ugyanis 2012 óta lehet engedélyt kiváltani orrszarvú kilövésére és az ebből befolyó összeget a kihalás szélére sodródott faj megmentésére, illetve az orvvadászok elleni küzdelemre fordítják a helyi hatóságok. Az elmúlt három évben egyébként öt darab ilyen engedélyt állítottak ki a namíbiaiak főként dúsgazdag külföldi vadászok számára. A vadászati engedély pedig szigorúan megszabja, hogy milyen orrszarvút lehet  kilőni. Emellett pedig helyi vadőrök és nyomkövetők is jelen vannak, hogy még véletlenül se a rossz orrszarvút lőjék ki. Egy ilyen vadászat során általában az öregebb és a már szaporodásra képtelen egyedeket ejtik el. A fiatalabb orrszarvúkat pedig megkímélik, rájuk elsősorban az orvvadászok jelentenek veszélyt.

Az Internation Union for Conservation of Nature (IUCN) jelezte, hogy nem olyan régen még 850 ezer fekete orrszarvú élt az afrikai kontinensen. Az orvvadászat miatt azonban a 90-es évekre már csak 2500 maradt belőlük. Az elmúlt években azonban sikerült megduplázni a fekete orrszarvúk számát és jelenleg körülbelül 5000-et tartanak nyilván.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez