Búzamizéria Marokkóban

 

Marokkó, Rabat – Több, mint egymillió tonnával növelte gabonabeszerzését Marokkó. Elővigyázatosságból. Vajon a világpiaci árak további emelkedésétől tartanak, vagy éppen éhséglázadástól félnek, és a tunéziai eseményeket akarják elkerülni? 
Marokkó eddig sértetlen maradt, de egyáltalán nincs biztonságban, bármikor megindulhatnak a tunéziaihoz hasonló mozgalmak. Ebben egyetértenek a marokkói sazkértők. Bár azt igyekeznek gyorsan leszögezni, hogy a két ország össze is hasonlítható, meg nem is.

Mohamed Tozy, a politikatudomány professzora szerint Marokkó annyiban van „párhuzamos helyzetben” Tunéziával, hogy a két ország népesedési szerkezete ugyanolyan, a munkaerőpiacon is nagy számban képviseltetik magukat a fiatalok. A II. Hasszán Egyetem kutatója az első percektől figyeli a tunéziai eseményeket. Marokkóban már a 90-es években is gondot okozott a sok diplomás munkanélküli, szervezkedtek is, tüntettek is rendszeresen Rabatban. A tiltakozás mégsem terjedt át más rétegekre és nem koncentrálódott úgy a feszültség, mint Tunéziában.

A Párizs VIII egyetem kutatója ehhez hozzáfűzi, Tunéziában minden harmadik diplomás munkanélküli, míg Marokkóban csak minden ötödik diplomás állástalan. Khadiga Mohsen Finan szerint az is fontos tény, hogy a marokkói munkanélküliségi adatok jobbak, mint a tunéziaiak. És, emeli ki a többi közül, Tunéziában a „rossz kormányzás” következményeit a gazdasági világválság tovább rontotta, egészen addig, amíg a középosztály és a politikai elit közötti társadalmi szerződés szétesett, és rendszer irányítói elvesztették legitimitásukat.
Ezzel szemben a szakértők szerint a marokkói monarchia nem küzd legitimitási válsággal, viszont szükség lehet a politikai nyitásra. Bár a királyságban létezik nyilvánosság, de az nem tökéletes.

Egyetlen ország sincs biztonságban, ahol nagyok a társadalmi különbségek. Marokkót ráadásul terheli az újabban egyre erősödő nyugat-szaharai válság.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez