Súlyos harcok Szomáliában, sok halottal

Támadásba lendültek a szomáliai radikális iszlamista lázadók Dél-Szomáliában és a fővárosban is lecsaptak, ahol egy közismert parlamenti képviselővel is sikerült végezniük.

Az al Shabab először Alsó Shabelle régióban indított támadást a kormányerők ellen. Az összecsapások Awdigle körzetben és Mubarak települése folytak. Helyi lakosok a Reutersnek azt mondták, hogy a lázadók még pénteken lendültek akcióba és a harcok szombaton is tartottak. Az al Shabab támadását végül komoly harcok árán sikerült visszaverniük a kormányerőknek. A lázadók azonban közölték, hogy folytatják offenzívájukat a kormány ellen és a jövőben további támadásokra lehet majd tőlük számítani. A Halálos áldozatok számáról azonban a szemben álló felek eltérő információkat közöltek. Az al Shabab 25 katona, míg Alsó Shabelle kormányzója legalább 40 lázadó haláláról adott hírt. Szemtanuk azonban azt közölték, hogy Awdigile körzetben legkevesebb 17-ét, míg Mubarak településen 14 holttestet számoltak össze.

A radikális iszlamista lázadók a fővárosban is aktívak voltak, ahol két fegyveres rajtaütést hajtottak végre. Az első támadást a közlekedési minisztérium tisztviselői ellen hajtották végre, akik közül hármat sikerült megölniük. Nem sokkal később pedig egy közismert parlamenti politikust, Yusuf Dirirt lőtték agyon a kocsijában. A hatóságok jelezték, hogy a lázadók mindkét támadást hasonló módszerrel hajtották végre, vagyis gépkocsiból és motorkerékpárról nyitottak tűzet, majd a lövöldözés után elhajtottak a helyszínről. Mindkét merényletet villámgyorsasággal hajtották végre, ezért a rendőröknek esélyük sem volt arra, hogy elkapják az elkövetőket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez