Hamarosan víz alatt lehet az orosz főváros

Aggasztó előrejelzést közölt a Vadvédelmi Világalap (WWF) Szentpétervárral, Oroszország kulturális fővárosával kapcsolatban. A globális felmelegedés miatt már csak egy évszázada van Észak Velencéjének.

2115-re teljesen elmoshatja a víz Szentpétervárt – jelentette a WWF amerikai szakértőire hivatkozva a Roszijszkaja Gazeta kormányzati napilap. A kutatók arra mutattak rá friss tanulmányukban, hogy a szeizmikus tevékenységek miatt a földalatti vizek előtörhetnek a mélyből és eláraszthatják a felszínt.

A tudósok körülbelül száz évet adnak Oroszországnak. Szerintük ugyanis a világ legnagyobb országában magasabb szintű a globális felmelegedés, mint a többi területeken.

Ezzel a megállapítással az uráli ökológusok is egyetértenek. Az ő adataik szerint, míg a Föld nagy részén egy fokkal emelkedett az átlag hőmérséklet az elmúlt évszázadban, Oroszországban kettővel. Rasita Hantimirova biológus ezt azzal magyarázza, hogy a globális felmelegedés északról indul, és Oroszország nagy része éppen ide esik.

Vezető orosz meteorológusok szerint azonban nincs ok a pánikra. Az Állami Hidrometeorológiai Egyetem korábbi rektora, Lev Karlin abból a tényből indul ki, hogy a világóceán évente 3 mm-el emelkedik. Ez száz év alatt 30 cm-t, ezer év alatt pedig három métert jelent. Szentpéterváron viszont az árvíz 160 cm-től kezdődik. Tehát a Néva még legalább ötszáz évig nem önti el a várost.

Kép: Europress/AFP

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez