Szíriai légicsapás Palmirára, melyet elfoglalt az Iszlám állam

Elsősorban a dzsihád harcosok katonai hírszerzésének központját és a kórházat támadták Asszad elnök légierejének gépei hétfő délelőtt Palmira városában. A kulturális világörökség értékes részének tekintett ókori városban vérengzést hajtott végre az Iszlám állam.

217 embert végeztek ki, köztük fiatalkorúakat is!- közölte az emberi jogok szíriai szervezetének szóvivője. Ezek mind civilek voltak, 300 kormány katona is a vérengzés áldozata lett Palmirában. 600 kormány katona és rendőr van börtönben a városban- a sorsuk teljesen bizonytalan. Az Iszlám állam közölte: nincs kegyelem az Asszad rendszer híveinek! A damaszkuszi kormány szerint több mint 300 az iszlamista vérengzés áldozatainak a száma Palmirában. Az ókori városban jelenleg mintegy 50 ezren élnek, az ellátásuk egyáltalán nincsen megoldva.
Az Iszlám államot tavaly júniusban kiáltotta ki az önjelölt kalifa, Abu Bakr al Bagdadi, aki Mohamed próféta leszármazottjának tartja magát. Az elfoglalt területeken bevezetik a sariat és tömeges kivégzéseket hajtanak végre. Aki nem szunnita muzulmán az hitetlennek számít a kalifa szemében. Az Iszlám állam dzsihád harcosai a hitetlenek művének tartják az iszlám előtti civilizációjat. Ezért az UNESCO vezetője joggal aggódik amiatt, hogy az Iszlám állam harcosai lerombolják az ókori Palmira egy részét Szíriában.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez