Russel Crowe is gyászolja a “csodálatos elmét”

“Egy csodálatos elme” címmel fogatott filmet John és Alicia Nash kálváriájáról Ron Howard. A közgazdász-matematikus, aki Nobel-díjat kapott 1994-ben, tudathasadásban szenvedett.

John Forbes Nash, a zseniális matematikus azt képzelte magáról, hogy titkosügynök, akinek meg kell fejtenie a szovjet titkosszolgálat kódjait az amerikai kémelhárítás számára. Valószínűleg volt ilyen felkérés, de a tudós alkalmatlannak bizonyult a feladatra. Az amerikai kémelhárítás cáfolta a tudós állításait. Nash mindenesetre évekig tudathasadásban szenvedett, és csak feleségének, Alicia-nak köszönhette, hogy kilábalt súlyos betegségéből. Erről szólt a film, mely négy Oscar díjat kapott. A tudóst Russel Crowe alakította, feleségét Jennifer Connely.

John Forbes Nash 1994-ben kapott közgazdász Nobel-díjat a magyar származású John C. Harsányival és Reinhard Seltennel együtt. A játékelméletben alkottak nagyot, melynek alapjait a magyar származású Neumann János vetette meg Amerikában. A Nash pont fogalommá vált: azt az optimális állapotot jellemzi, amikor minden játékos elégedett az eredménnyel. Nash Louis Nirenberg matematikussal együtt az Abel díjat is megkapta, mely a legfontosabb elismerésnek számít a matematika világában.

A 88 éves tudós és 82 éves felesége autóbaleset áldozata lett az USA keleti partvidékén. Russel Crowe, aki Nash szerepét játszotta a filmben, azonnal részvétét fejezte ki. A színész külön hangsúlyozta, hogy a házaspár támogatása nélkül soha nem készülhetett volna film a Nobel-díjas tudósról, aki titkos ügynöknek képzelte magát.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez