Martonyi a magyar-afrikai kapcsolatok elmélyítéséről

Magyarország, Budapest – Martonyi János az Afrika és Magyarország közötti együttműködés fokozását célzó Afrika-fórum megnyitóján gratulált azokhoz az eredményekhez, amelyeket Afrika az elmúlt 50 évben, az Afrikai Egységszervezet megalakulása óta elért. Arról is beszélt, hogy Afrika mára sikeres kontinens lett.

    Mint mondta, az ország szeretné elmélyíteni kapcsolatait Afrikával, és nemcsak a kontinens felemelkedésének előnyeit akarja élvezni, hanem segíteni akar a kihívások kezelésében, hozzá akar járulni a biztonság, a béke és a stabilitás biztosításához is. – jelentette az MTI.
    A külügyminiszter úgy látja, a fórumon a fontos kérdések megvitatása mellett a politikai, gazdasági és kulturális együttműködés alapjainak lefektetése is cél. Magyarország elsősorban a mezőgazdaságban, a megújuló energiák felhasználásában és a gyógyszergyártásban működhet együtt Afrikával – tette hozzá.
    Nkosazana Dlamini-Zuma, az Afrikai Unió bizottságának elnöke hangsúlyozta: Afrika jelentősége a jövőben egyre nőhet, hiszen bővelkedik természeti erőforrásokban, fiatal a népessége és dinamikus a gazdasági növekedése.

    Az Afrikai Egységszervezet – az Afrikai Unió elődje – 1963-as megalakulása óta néhány afrikai ország elérte sőt meghaladta több ázsiai ország gazdasági teljesítményét – mondta, hozzátéve, hogy Afrikában több mint egy évtizede folyamatos a növekedés a világban dúló válság ellenére. Az elemzők szerint ez a tendencia folytatódik. Az afrikai vállalkozások egyre jobban teljesítenek, és az afrikai befektetések egyre jelentősebbek – jelentette ki.
    A HVG című hetilap írása szerint háromévi csökkenés után több mint tíz százalékkal nőhet az idén a közvetlen tőkebefektetés Afrikában, és ezzel a kontinens túlszárnyalhatja a 2008-as rekordértéket. Az Afrikai Fejlesztési Bank szerint 56,6 milliárd dollárnyi külföldi tőkebefektetés várható 2013-ban, amelynek négyötöde a Szahara alatti térségre, főleg Dél-Afrikára, Nigériára és a Kongói Demokratikus Köztársaságra jut. A bank szerint Afrika gazdasága az idén 4,8, jövőre pedig 5,3 százalékkal nőhet, de sok függ a legfőbb afrikai exportcikkek, a nyersanyagok iránti kereslettől.  

  
    Nkosazana Dlamini-Zuma elmondta még, hogy a földrészen egyre kevesebb a konfliktus, és az újonnan keletkezőket is egyre hatékonyabban tudják kezelni, a demokratizálódás erősödik Afrikában. A nemek egyenlőségének megteremtésében is jól haladnak, egyre több lány vesz részt az oktatásban, és egyre több a nő a parlamentekben – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy Afrika bővelkedik a természeti erőforrásokban, hatalmas megművelhető földterületei vannak, és demográfiai adatai is kedvezőek. A kontinensen 52 városnak már több mint egymillió lakosa van, és 2030-ra az afrikaiak fele városlakó lesz. Az adatokat tovább sorolva elmondta, hogy 2025-re a Föld 25 év alatti lakosságának egynegyede Afrikában él majd, a földrész népessége 2050-re meghaladja a kétmilliárdot, miközben a középosztály folyamatosan nő.

    Joseph Bol Chan, a dél-szudáni parlament felsőházának elnöke – aki Magyarországon tanult, és beszéde elején magyarul köszöntötte a résztvevőket – hangsúlyozta: a fórum jól példázza Magyarország globális nyitásának politikáját, és mindig jellemző volt az országra, hogy az oktatáson, a tudományon és a kultúrán keresztül tartott kapcsolatot a fejlődő világgal. “Sokan, akik itt tanultunk, fontos pozíciókat töltünk be világszerte” – mondta.
    Úgy fogalmazott, hogy Magyarország globális nyitása, a szoros együttműködés Afrikával minden félnek előnyös. Afrika nagyra értékeli Magyarországnak ezt a kezdeményezését – jegyezte meg. Dél-Szudánról elmondta, hogy hosszú és emberáldozatoktól sem mentes küzdelem árán jött létre 2011-ben. Az országban várható fontos események között említette a népszámlálást, amely szükséges a választási körzetek kialakításához, a választások megtartását, az alkotmányozást és a nemzetbiztonsági politika kialakítását. Dél-Szudánban a magyar befektetőket tárt karokkal várják – tette hozzá.

    Rahamtalla M. Osman szudáni külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy korábban torz kép alakult ki Afrikáról, pedig az óriási lehetőségek földrésze, amelyet a természeti és emberi erőforrások bősége jellemez. Európának és Afrikának együtt kell működnie a fenntartható fejlődést szem előtt tartva. Ez a kapcsolat minkét földrésznek előnyös – vélekedett.
    Dél-Szudán és Szudán kapcsolatairól elmondta, hogy a korábban függőben lévő kérdéseket megoldották, most az a feladat, hogy megvalósítsák a békés egymás mellett élést az utóbbi években kötött megállapodások végrehajtásával.

 

    Szentes Tamás főpolgármester-helyettes az eseményen azt mondta, a rendezvénnyel Magyarország azt üzeni, hogy fontosnak tartja a kapcsolattartást a szubszaharai országokkal. A hetvenes és nyolcvanas években sok afrikai diák tanult magyarországi egyetemeken és vitte magával a magyar kultúra ismeretét, de a rendszerváltozás után az afrikai kapcsolatok átalakultak, részben pedig megszűntek.
    Mint elmondta, Magyarországnak nincsenek jelentős mennyiségű ásványkincsei, energiahordozói, de magas színvonalú a mezőgazdasága és a felsőoktatása, jelentős a tudományos és sportélete, és ez hozzájárulhat az afrikai kapcsolatépítéshez is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez