Kitört a vulkán a Galapagos-szigeteken

A szigetek legnagyobbikán, az Isla Isabellán lévő 1700 méter magas hegy – a rózsaszín iguanák egyedüli előfordulási helye – hétfőn hajnalban működésbe lépett.

 

A Wolf névre keresztelt vulkán közelében lakott település nincs, így nem jelent veszélyt az emberi életre. Az egyetlen komoly aggodalom az, hogy Földünkön itt él egyedül a rózsaszín iguána, de remélik, hogy a faj megvédi magát  – közölte a park vezetése.

A hely utoljára 1982-ben működött, azóta nyugalomban volt. A kitörésről először a közelben hajózó üdülőhajón utazók számoltak be a hajnali órákban. A Galapagos Nemzeti Park vezetése a közeljövőben fölé repül a vulkánnak, hogy pontosabb adatokat szolgáltassanak a kitörésről. A szigeten, az Isla Isabellán még egy vulkán található, a Sierra Negra, amely áprilisban szokatlan aktivitást mutatott, de kitörést nem.

Darwin evolúciós elméletének kidolgozásához alapot biztosító Galapagos-szigetek állatvilága egyedi egyedekben is gazdag a megszokott flamingók, kormoránok, albatroszok mellett. A szigeteket 1978-ban az Unesco az Emberiség kulturális kincsei közé sorolta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez