Taxisok százai tiltakoztak az Uber ellen Mexikóvárosban

Soha nem látott mértékű taxisfelvonulás tette változatossá a hétfői ünnepi napot Mexikóvárosban: az uber ellen tiltakozó taxisok meneteltek jogaikat és egyenlő üzleti esélyeket követelve.

Mint kinyilvánították, az  Uber  – az internetes magánfuvar szolgálat – veszélybe sodorja a megélhetésüket és komoly anyagi károkat okoz a taxisoknak. A szolgáltatás, mivel csak neten, mobil applikációban létezik és így ,,arctalan és megfoghatatlan”, kikerüli mindazokat a kötelezettségeket, amelyekkel a taxisok szembesülnek az engedélyeiktől a kocsijaik állapotának felmérésén át az adókig.

,,Nem vagyunk a technológia ellenségei, mi csak azt akarjuk, hogy a játék igazságos legyen, az esélyek pedig azonosak” – mondta beszédében a taxisok gyűlésén. Eközben elnézést kért a mexikói főváros egyik fő útvonalának megbénításáért. Semmi mást nem szeretnénk, csak azonos feltételeket!

Blogon közzétett válaszában az Uber annyit mondott: ha Mexikó nem akarja betiltani az Ubert, akkor az Uber nem tiltja be magát”.

Budapesten most zárult le az első Uber-ellenőrzési sorozat:  a NAV   ellenőrei májusban “próbavásárlásokat” végeztek, igénybe vették az Uber-sofőrök szolgáltatását. A revizorok jegyzőkönyveikben csak szabálytalanságot rögzítettek. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag “üzletvitelszerűen” taxiztak, egyetlen sofőrnek sem volt adószáma, és egyetlen sofőr sem adott számlát. A gépkocsikban se taxaméter, se számla-, se nyugtatömb nem volt. A revizorok azt is megállapították, hogy sem taxi engedéllyel, sem alkalmassági vizsgával nem rendelkeztek az Uberrel szerződött sofőrök.

A Hollandiában bejegyzett Uber International Holding B. V. gyakorlatilag internet-alapú diszpécser szolgáltatást nyújt a magyar “sofőrök” és utasok számára, jutalékért, és miután nem rendelkezik magyarországi telephellyel, itthon nem fizet adót, a leányvállalataként működő Uber Hungary Kft. is érdemi adófizetés nélkül végzi tevékenységét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez