Egyre több a dzsihádharcos, egyre nő a terrorfenyegetés

Az elmúlt 9 hónapban 70 százalékkal nőtt a dzsihádharcosok száma – derül ki az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelentéséből. A testület pénteken vitatja meg a globális terrorizmus problémáját, hiszen a több mint 25 ezer külföldi dzsihádharcos több mint száz országból érkezett Szíriába és Irakba.

Valójában nem annyira drámai a növekedés, ahogy az első ránézésére látszik. Régebben ugyanis kevesebb országot figyeltek, és az információgyűjtés kevésbé volt hatékony. Ma már olyan államokból is érkeznek dzsihádharcosok, amelyekről korábban ezt soha senki nem gondolta volna. Ilyen például Finnország, Chile vagy a Maldív-szigetek.

Persze nem ilyen országokból indul a többség hanem Észak Afrikából, a Közel Keletről, Oroszországból és a fejlett nyugati államokból. Az amerikai hírszerzés főnöke nemrég azt mondta, hogy a nyugati világból 3.400 dzsihádharcos küzd az Iszlám Állam hadseregében. Közülük 150 az amerikai. Hazatérésük után is nagy gondot jelentenek a dzsihádharcosok, akik terrorakciókat hajthatnak végre szülőföldjükön. Erre volt példa az a francia, aki hidegvérrel gyilkolt Brüsszelben a Zsidó Múzeum előtt, vagy azok az iszlamista terroristák, akik januárban vérengzést hajtottak végre Párizsban a Charlie Hebdo szerkesztőségében, illetve egy külvárosi kóser boltban.

Leginkább Franciaországnak, Oroszországnak, Tunéziának és Marokkónak kell tartania a hazatért dzsihádharcosoktól – állapítja meg az ENSZ jelentése. Utalva többi között arra a terrorakcióra, amelyet Tuniszban követtek el a Bardo múzeumban. Ennek kapcsán a jelentés kifejti: nagyon súlyos fenyegetést jelent az, hogy az Iszlám Állam, illetve Líbia területén terroristaképző iskolák működnek. Ezekben a központokban megtanítják a korszerű terrorista technikát a dzsihádharcosoknak, akik aztán azt alkalmazhatják saját hazájukban. Az önjelölt kalifa, Abu Bakr al Bagdadi gyakran hangsúlyozza, hogy a dzsihádharcosoknak azokban az országokban kell sikerre vinniük az iszlám ügyét, ahonnan jöttek.

Hogyan lehet megfelelő hatékonysággal reagálni a globális terrorizmusra? Erről tárgyal a Biztonsági Tanács pénteken. Ahogy erről tárgyalt elsősorban Kerry amerikai külügyminiszter Putyin elnökkel is korábban Szocsiban. Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése a terrorizmus elleni harcban töretlen – hangsúlyozta az FSZB főnöke Washingtonban, ahol részt vett egy terrorizmusellenes nemzetközi konferencián. John McCain republikánus szenátor nemrég élesen bírálta Obama elnököt amiatt, hogy az Iszlám Állam újabb sikereket ért el Ramadi és Palmira elfoglalásával, miközben a terrorizmus elleni nagykoalíció, melyet Obama elnök hozott össze, tehetetlennek bizonyult.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez