Szabad pénteket az orosz nőknek?

Nem számít ritkaságnak, hogy amikor hétvégén a férfiak csavarognak, a nők órák hosszat állnak a vasalódeszka mellett – mondják orosz képviselők. Rövidített pénteki munkanappal változtatnának a helyzeten.

Hamarabb hazamehetnek péntekenként a női köztisztviselők az oroszországi Kemerovo megyében és Burjátföldön május eleje óta. A vidéki törvényhozók a szociális ügyekkel foglalkozó föderációs bizottság fejét, Vlagyimir Rjazanszkijt is megihlették.

„Kétségtelenül nehéz a nőknek a kötött munkaidő. Ezért nekik inkább a rugalmas beosztás volna a megfelelő”

– nyilatkozta a politikus a Russzkaja Szluzsba Novosztyej hírügynökségnek. Elmondta: tanulmányozni fogják a vidéki tapasztalatot, és javasolni fogják a munka törvénykönyvének módosítását.

Ahhoz azonban, hogy egyáltalán tárgyaljanak a kérdésről az Állami Dumában, a Társadalmi Kamarához kell felterjeszteni a témát. Ott nem esélytelen a dolog, mert a kamara szociális ügyekért felelős bizottságának vezetője, Vlagyimir Szlepak támogatja az ötletet.

Szerinte a nőknek, különösen a sokgyermekeseknek több időre van szükségük a megfelelő neveléshez és a házimunkához. Ráadásul a kapkodást a jelenlegi gazdasági válság és a növekvő árak sem csökkentik.

„Ha megadjuk ezt a nőket védelmező és a családoknak kiegészítő lehetőségeket adó döntést, akkor sok problémát megoldunk”

– hiszi Szlepak.

Arról egyelőre nem szólnak a híradások, hogy a szabad péntek délután bevezetése mennyiben befolyásolná a fizetéseket. Mint ahogy arról sem, vajon különbséget tenne-e a törvény az orosz társadalomban is jelenlévő szinglikkel.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez