Rákkeltő lenne Ferenc pápa kedvenc itala?

Egy ideig még szinte bizonyosak lehettünk abban, hogy mi rákkeltő, mi nem. legalább is volt egyfajta közmegegyezés. Mára lassan mindenről kiderítik, hogy az. Vagy hogy mégsem. De a mate legalább bizonyosan finom…

A mai, nem éppen könnyen induló reggelemen némi vigaszt jelentett, hogy egy sor ártalmas szenvedélyt száműzve az életemből, tiszta lelkiismerettel szopogathattam kellemesen kesernyés, forró matémat. Este ugyanis a teraszon olvasva nem ittam meg a kupica rumot, mert hát az rákkeltő, reggel lemondtam a pirítósról, mert az is rákkeltő, nem ittam kávét, mert a feketeleves akár gyomorfekélyt is okozhat, még kevésbé gyújtottam rá, hiszen az egyenesen koporsószeg, így boldogan iszogattam a matét. A mate ugyanis finom, ha kell, felpörget, ha kell, lenyugtat, jót tesz a központi idegrendszernek és az emésztésnek – egyszóval a főzet a testi szerelem gyönyörei mellett talán egyetlen egészséges szenvedély. Gondoltam én, egészen addig amíg meg nem nyitottam a BBC Mundo oldalát, és máris egy szempillantás alatt el lett tolva a jókedvem.

Ha ugyanis esetleg abba a hitbe ringatnánk magunkat, hogy a guaraník ősi teáját mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthatjuk, úgy bizony – legalábbis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idevágó tanulmánya szerint – tévedtünk.

Az ügy akkor pattant ki, amikor az WHO szakértői néhány hete végre rászánták magukat, és nyilvánosságra hozták, hogy korunk legelterjedtebb gyomirtója, a glifozát “potenciálisan rákkeltő” vegyület. Idáig rendben is volna a dolog, pusztuljanak a GMO termények, menjen csődbe a Monsanto és térjünk vissza az egészséges biogazdálkodáshoz. Azonban a történetnek itt nincsen vége, a WHO ugyanis arról a tényről is lerántotta a leplet, miszerint a glifozátot a dél-amerikai – főként uruguayi, argentin, paraguayi és bolíviai – kultúrkör szerves részét képező yerba mate (Ilex paraguariensis) termesztéséhez is használják, következésképpen tehát a mate is rákkeltő. Ez utóbbi megállapítással még lehetne vitatkozni, hiszen a glifozát számos mindennapi táplálékunkként szolgáló növény termesztésénél is komoly szerepet kap, amelyek azonban nem kerültek fel a WHO fekete listájára.

Több fejtörése adhat okot, hogy a Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) már 1991-ben megjelentetett egy tanulmányt, amely szerint a forró mate “2A” osztályú kockázatot jelent a fogyasztók számára. A “2A” kategóriával a gyakorlatilag a “valószínűleg rákkeltő” élelmiszereket jelöli az IARC, azonban az nem derül ki pontosan, hogy a mate a termesztéséhez használt vegyszerek, vagy az ital fogyasztási hőmérséklete miatt veszélyes. Tény, hogy nemzetközi átlagban a világon legtöbb matét fogyasztó uruguayiak körében a legmagasabb nyelőcső-rák előfordulásának valószínűsége, ami egy cseppet sem bátorító adat a matemániások számára.

Azért minden bizonnyal nincsen még minden veszve, hiszen az IARC érdekes módon más forrón, vagy legalábbis melegen fogyasztott italokat, így például a teát és a kávét a maténal alacsonyabb rizikót jelentő élelmiszerként kategorizálta. Logikusan végiggondolva a kérdést arra nem nehéz rájönni, hogy valószínűleg nem túl egészséges naphosszat 70-80 fokos vízzel forrázni emésztőrendszerünk felső traktusát, azonban mint sok más növényt, a matét is bizonyosan érdemes mértékkel és némi józan ésszel fogyasztani.

URUGUAY-ESTANCIAS

Bár a jó mate készítésének fortélyairól számtalan vélt vagy valós igazság létezik, az elfogadhatónak tűnik, hogy a főzetet 80 Celsius fokosnál nem melegebb vízzel kell locsolgatni, mivel a magas hőmérsékleten a növény kellemetlen, túl keserű ízt ereszt. A meglehetősen dögmeleg Paraguayban például a matét egyenesen hideg vízzel öntik fel, az így készült “terere” névre keresztelt ital kitűnő frissítőként szolgál. Több argentin táplálkozás-kutató szerint a mate kifejezetten egészséges ital – akárcsak a tea – hiszen egy vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag növényről beszélünk.

Dél-Amerikában továbbá a mate fontos társadalmi és kulturális szerepet tölt be. Akárcsak Olaszországban a kávé vagy a keleti kultúrák esetében a tea, a déli félteke eme szegletében a mate-fogyasztás összehozza a barátokat, a családot és a fél óra meghitt szürcsölés mellett lehetőség adódik egy jó beszélgetésre, ami lássuk be, nem kis dolog rohanó világunkban. Nem mellékesen egyébként a mate az első latin-amerikai pápa, Ferenc bevallottan kedvenc itala, ami annyira nem is meglepő, hiszen elvégre a Szentatya mégiscsak Buenos Airesben látta meg a napvilágot.

Miközben a WHO további vizsgálatokat ígér a matéval kapcsolatban, Argentínában a “zöld aranyat” nemzeti növény rangjára emelték, Uruguayban valószínűleg alig akad olyan halandó, aki ne eme aromás főzettel indítaná a reggelét, Paraguayban a kreszbe kellett foglalni, hogy vezetés közben bizony nem matézunk, részemről pedig e sorok pötyögése közben éppen a Pajarito cég új, boldóval, mentával és citromverbénával ízesített matéját tesztelem. Egy szó mint, száz, mint az élet sok más kérdésében, a mate esetében is a lényeg minden bizonnyal a mérték, hiszen akárcsak a jóból, a yerbából is megárt a sok.(Fotó:AFP)

(Visited 20 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez