Tömegsírok kérdőjelekkel Malajzia és Thaiföld határán

139 holttestet találtak egy tömegsírban “szépen szabályosan muzulmán szokás szerint fehér lepelben”- közölte sajtóértekezletén Malajzia belügyi államtitkára a helyszínen. A rendőrök 28 “illegális” menekült tábort fedeztek fel a dzsungelben. 12 határőrt embercsempészettel gyanúsítanak Malajziában.

Hogy haltak meg a menekültek, akik a rohingya kisebbséghez tartoztak és Mianmarból illetve Bangladesből érkeztek? Ez után nyomoz most a rendőrség Malajziában. A gyanú szerint a rangerek/ határőrök/ aktív szerepet játszottak az emberkereskedelemben. A Mianmarból és Bangladesből érkezett muzulmán menekülteket fosztogatták, és a gyanú szerint esetleg meg is gyilkolták őket! Több tömegsírt találtak a thai-malajziai határ közelében. Korábban Thaiföld átengedte területén a menekülteket, de mivel túl sokan jöttek, ezért a katonai kormányzat drákói szigorítást jelentett be.
A rohingya kisebbség ezért is kényszerült arra, hogy hajókon meneküljön olyan muzulmán országok felé mint Indonézia vagy Malajzia. Csakhogy ezek az országok sem akarják befogadni az üldözött kisebbséget, melynek a polgári jogait Mianmarban nem ismerik el. A rohingya kisebbség a brit gyarmati időket idézi: ezerszám importáltak muzulmánokat Mianmarba, az egykori Burmába az angolok, akik szívesen támaszkodtak a iszlám híveire Brit birodalomban Ázsiában. A buddhista többség sohasem fogadta el a rohingya kisebbség jelenlétét: a függetlenség kikiáltása óta üldöztetés a részük Mianmarban. Még útlevelük sincsen tehát törvényesen nem távozhatnak. Ezt a helyzetet használták ki az embercsempész hálózatok, melyek együttműködtek a határőrséggel Thaiföldön és Malajziában egyaránt. Miután a menekültek hajói reménytelenül hányódtak a tengeren, rájuk irányult a nemzetközi figyelem. Malajzia és Indonézia ezért úgy döntött: ideiglenesen befogadják a muzulmán menekülteket. Malajziában pedig vizsgálat indult, mely a határmenti dzsungelben 28 “illegális” menekülttábort és egy tucat tömegsírt talált. Hogy kerültek bele az áldozatok? Rejtély! 12 határőrt mindenesetre azzal gyanúsítanak Malajziában, hogy közük lehetett a tömegsírokhoz a dzsungelben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez