A tini, aki nélkül talán fel sem bomlott volna a Szovjetunió

Idegen kisrepülő landolt a Vörös téren – figyelte döbbenten a világ a híradásokat 27 évvel ezelőtt. Így próbálta meg kibékíteni a hidegháborús feleket a 19 éves nyugat-német Mathias Rust. Az egyáltalán nem veszélytelen csíny után több olyan magas rangú szovjet hivatalnokot is menesztettek, akik ellenezték Gorbacsov reformtörekvéseit.

Úgy tűnt, kibillenthetetlen holtpontra jutott az amerikai-szovjet viszony Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov reykjavíki csúcstalálkozója után 1986 októberében. Akkor döntötte el poltika iránt érdeklődő ifjú Rust, tennie kell valamit a változásért.

Mivel éppen akkor végezte a pilótatanfolyamot, gondolta, repülőjével képzeletbeli hidat építhetne Kelet és Nyugat között. Akkoriban sok tizenévesnek voltak hasonló idealista elgondolásai, de Rust véghez is vitte azt – derül ki a BBC-nek adott korábbi interjújából.

Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan Reykjavíkban 1986. október 11-én (Kép: Europress/AFP)
Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan Reykjavíkban 1986. október 11-én (Kép: Europress/AFP)

1987. május 13-án közölte szüleivel, észak-európai körútra indul Cessna 172-es gépével, hogy lerepülje a profi jogosítványhoz szükséges óraszámot. Reykjavíkot és Bergent is érintve május 25-én érkezett meg Helsinkibe, ahol napokon keresztül mérlegelte tervét. Joggal volt ideges.

Akkor a Szovjetunióé volt a világ legnagyobb légvédelmi rendszere. Valamint alig öt évvel korábban lőttek le 269 utassal a fedélzeten egy dél-koreai utasszállítót a szovjet légtér megsértése miatt.

„Gondolkodtam, vajon tényleg megéri-e egy ennyire veszélyes vállalkozás. Végül arra jutottam, kockáztatnom kell.”

1987. május 28-án reggel indult Helsinkiből Stockholmba. A felszállás után fél órával változtatta meg az irányt, egyenesen Moszkva felé. A finn légiirányítók persze aggódni kezdtek nemcsak a rossz irány, de a rádiókapcsolat megszűnése miatt is. Nagy erőkkel fogtak a keresésébe, miközben ő éppen Észtország fölött repült.

Pár perccel azután, hogy a szovjet radarok észlelték, egy MiG közelítette meg a Cessnát.

„Balról érkezett és annyira közel jött, hogy láttam a két pilótát és persze a vörös csillagot a gép bal szárnyán.”

Ahelyett azonban hogy bármit is csináltak volna vele, érintetlenül hagyták és eltűntek a ködben.

A későbbi nyomozás során kiderült, hogy egy előző napi (május 27.) baleset és egy éppen zajló, az új pilóták kiképzésével kapcsolatos, biztonsági művelet okozott zavart a szovjet légvédelemnél. Így Rust több száz kilométert tudott megtenni a szovjetek további piszkálódása nélkül.

Eredetileg a Vörös tér kellős közepén szeretett volna landolni, ott azonban éppen akkor rengetegen ácsorogtak. Végül egy híd fölött ereszkedett le a Vaszilij Blazsennij székesegyház mellett. Később derült ki, hogy a híd általában kábelekkel volt behálózva, de azokat éppen előző nap szerelték le karbantartás miatt. A kábelek lehetetlenné tették volna a manővert.

Körülbelül este hétkor bújt ki pilótafülkéjéből Rust és közölte a körülötte gyülekező moszkvai tömeggel:

„Békemisszióra érkeztem Németországból.”

Miközben gratuláltak neki, értésükre adta, hogy nem Kelet-, hanem Nyugat-Németországból jött.
Miután a rendőrség magához tért a döbbenettől, a fiatalembert letartóztatták. Rust órákon át bizonygatta, teljesen egyedül érkezett Moszkvába. Sem beépített szovjetek, sem az aljas nyugat nem segített neki.

Mathias Rust a moszkvai bíróságon, 1987. szeptember 4-én (Kép: Europress/AFP)
Mathias Rust a moszkvai bíróságon, 1987. szeptember 4-én (Kép: Europress/AFP)

Sokak szerint ezt az alkalmat használta ki Gorbacsov arra, hogy megszabaduljon a reformterveit ellenző katonai hivatalnokoktól. Az tény, hogy pár nap múlva lemondatták a védelmi minisztert és a következő néhány hónapban több mint 150-en veszítették el állásukat.

Rust-ot végül négy év munkatáborra ítélték a szovjet légtér megsértése miatt. Az amerikai-szovjet viszony enyhülésével azonban 14 hónap után szabadon engedték. Bár nehezen viselte a börtönbüntetést, például nagyon lefogyott, a jelenleg pénzügyi elemző és jógatanár Rust kicsit sem bánja a kalandot:

„Meg vagyok róla győződve, hogy miattam sokkal gyorsabban vitte véghez a Peresztrojkát és a Glasznosztyot Gorbacsov, mint ahogy az nélkülem lehetséges lett volna.”

Főkép: Mathias Rust a moszkvai Vaszilij Blazsennij székesegyház mellett, 1987. május 28-án. (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez