Az Argentínában élő magyarokkal találkozott Kövér László

Chile után latin-amerikai látogatása második állomására, Argentínába érkezett Kövér László házelnök, aki a dél-amerikai ország népes magyar közösségével találkozott, valamint a Buenos Aires-i Argentin Nemzeti Katonai Akadémián koszorúzott.

Az Országgyűlés elnöke hivatalos argentínai látogatásán a fővárosban található Hungária Klubot is felkereste, találkozott a többedik generációs magyar közösség tagjait felmenőik anyanyelvére tanító Zrínyi Ifjúsági Központ dolgozóival, valamint néhány kellemes órát töltött magyar származású sportolókkal és zenészekkel.

Kövér László Buenos Airesben megkoszorúzta az Argentin Nemzeti Katonai Akadémiát alapító magyar ezredes, Czetz János szobrát is, illetve látogatása alkalmából egy magyar zászlót adományozott az intézménynek.

A házelnök az argentin fővárosban tartott beszédében többek között rámutatott, hogy Magyarország és Argentína földrajzi értelemben egymástól viszonylag messze terül el, valamint a magyar jezsuiták, az Újvilág gyarmatosításában és a kereszténység terjesztésében vállalt szerepéről is szót ejtett, végül pedig az Argentínába érkező többhullámos magyar emigrációról beszélt.

“Messziről jöttünk, legalábbis ami a földrajzi távolságot illeti, hiszen Magyarország földrajzi értelemben nagyon messze van Argentínától”

– fejtette ki a Kövér László, aki azt is elmondta, hogy miután az elmúlt 25 évben Magyarország főként az euroatlanti integrációra koncentrált, a jövőben kívánatosnak tartaná, hogy hazánk új külkapcsolatokat építsen távolabbi régiókkal, így Latin-Amerikával is. E folyamatban a politikus szerint nagy szerep hárulhat az argentin-magyar közösség tagjaira. Kövér azt is kijelentette, hogy nézetei szerint a korábbi “nemzeti érdekeinket semmibe vevő kormányzás után” személyében egy olyan Magyarország képviseltette magát Argentínában, amely immár komolyan veszi a nemzeti összetartozás eszméjét.

A házelnök később felkereste az 1977-ben épült Mindszentynum Közösségi Házat, ahol a világviszonylatban is egyedülálló Csíksomlyói Szűz szobrának másolata található.(Fotó: AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez