A méreg, az orosz ellenzék és Borisz Nyemcov

Kómás beteg állapotát figyeli visszafojtott lélegzettel az orosz közvélemény már napok óta. Összesen tíz géphez kapcsolódik már a mérgezés gyanúval ápolt ifjabb Vlagyimir Kara-Murza, a februárban meggyilkolt Borisz Nyemcov párttársa. Miközben a család a külföldre utaztatásán fáradozik, orvosa ma délelőtt kijelentette, hogy nincs szállítható állapotban.

Miután kedden elvesztette eszméletét, mérgezési tünetekkel került egy moszkvai kórházba ifjabb Vlagyimir Kara-Murza – tájékoztatott a 33 éves ellenzéki politikus felesége. Jelenleg veséje és tüdeje is gépről működik.

A helyzet sokkal komolyabb, mint gondoltuk – mondta édesapja tegnap az ellenzéki Dozsgy televíziónak adott interjújában. Az állami sajtónak nyilatkozva idősebb Vlagyimir Kara-Murza ugyanakkor kizárta a szándékos mérgezést, és inkább fia allergiáját, a rendszertelen étkezést és a stresszt okolta. Az orosz orvosok feltételezése szerint az a hatalmas mennyiségű antidepresszáns okozhatta a bajt, amelyet az ifjabb Kara-Murza három hónapja, Borisz Nyemcov meggyilkolása óta szedett.

A beteg az Open Russia nem kormányzati szervezet koordinátora, amelyet az egykori orosz olajmágnás, Mihail Hodorkovszkij (aki Vlagyimir Putyin kritikusaként több mint tíz évet töltött börtönben) alapított. Ezenkívül az RTR-Parnasz párt tagja is, amelynek Borisz Nyemcov is a képviselője volt. Az ifjabb Kara-Murza egy nappal azután betegedett meg, hogy az Open Russia publikálta a Kreml csecsenföldi vazallusának, Ramzan Kadirovnak korrupciós és emberi jogi visszaéléseit bemutató dokumentumfilmet.

A család most azt szeretné elérni, hogy egy európai vagy izraeli klinikára szállíthassák az egyébként brit-orosz kettős állampolgár Kara-Murzát. Felesége különböző sajtóorgánumok mellett, beleértve a Szabad Európa Rádiót is, az amerikai és brit külképviseletektől is segítséget kért. A beteg azonban jelenleg nincs szállítható állapotban – jelentette a moszkvai kórház főorvosa, Alekszej Szvet ma délelőtt az Interfax hírügynökségnek.

Akárhogy is alakul az ellenzéki politikus állapota, a család és a közvélemény reakciói jól mutatják, mennyire zaklatott az orosz társadalom a Nyemcov-gyilkosság óta. Az is tény, hogy a rendszerváltás óta nem egy orosz ellenzékit távolítottak el az útból méreggel, például Alekszandr Litvinyenko titkosszolgálati ügynököt 2006-ban.

Kép: Középen ifj. Vlagyimir Kara-Murza, jobbra Borisz Nyemcov egy ellenzéki tüntetésen Moszkvában, 2012.03.15. (Kép: Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez