Nem a szemnek, a léleknek. Magyar kortárs tánccsoport Szenegálban

“A tánc nem a szemnek, hanem a léleknek szól!” – ezzel az üzenettel nyitotta meg Gacirah Ndiaye fesztiváligazgató a VIII. Kaay Fecc fesztivált a héten Szenegál fővárosában, Dakarban, a Blaise Senghor Kulturális Központban.

A fesztivál fergeteges programokat ígért: délelőttönként meghívott táncművészek workshopjait, délután hip-hop-break és városi táncművészek spontán bemutatóit. Fél héttől minden nap hagyományőrző tánccsoportok fellépéseit, majd fél kilenctől a nagy színpadon profi tánccsoportok előadásait. A szenegáli fesztivál különlegessége, hogy az egyetlen európai csapat Magyarországról jött!

A Fodor Zoltán vezette Inversedance tánccsoport öt tagja kísérőjükkel, Kembe Sorellel egyenesen Budapestről érkezett a nyugat-afrikai fővárosba. A megnyitó est első fellépője Fatou Cisse társulata volt: a táncosnő rendkívüli érzékenységgel jelenítette meg az őrült nőt, és különleges táncstílusával nagy közönségsikert aratott. Fatou Cisse társulatában üdvözölhettük Abdoul Camarát, a Ballet Sory Camara vezetőjét is, akit a magyar közönség a IV. Afrika Expo és Vásár vendégelőadójaként már megismerhetett. Az est utolsó fellépői a magyarok voltak.

Csodálatosan egyszerű és vizuálisan hatásos színpadi képek, profi táncosok, stílus és elegancia jellemezte a magyarok darabját. Szenegáli szokás szerint a közönség nem rejtette véka alá a véleményét a táncosok játékáról. Itt ugyanis az a szokás, hogy hangos bekiabálással, és az előadás közbeni tapssal is biztatják a táncosokat. “Szép!” “Csodálatos!” “Jók vagytok!” “Ezeket a magyarokat meghívnám egy rizses halra!” – ilyen és ehhez hasonló bekiabálásokkal biztatta a lelkes közönség a kiváló magyar táncművészeket. Az előadás végén az egybegyűltek állva tapsoltak az Inversedance-nek. Igazi közönségsikert arattak, és sikertörténetüknek még nincs vége, hiszen ma workshopot tartanak, majd búcsúestére a Ballet Sory Camara hagyományőrző tánccsoport látja őket vendégül közös örömzenélésre, táncolásra, szenegáli-magyar kulturális barátkozásra.

Szerző: utazzafrikaba.hu

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez