A Google ismét elhozta a jövőt

Az idei Google I/O során megint végtelenül futurisztikus ötletekkel és megvalósításokkal rukkolt elő a Google ATAP (Advanced Technology and Projects). Négy újítást mutatunk be, amit sikerült beletömniük a DeLoreanba hazafelé.

Project Soli

A projekt lényege, hogy megoldja azon problémánkat, hogy egyre kisebb monitorokkal kell dolgoznunk. Ugyanis az érintőképernyő nem igazán működik egy Apple óránál kisebb felületen, ezt orvosolja a Soli. A jövőben ugyanúgy kézmozdulatokkal fogjuk irányítani eszközeinket, de nem kell majd hozzáérnünk magához a felülethez, ami sokkal nagyobb mozgásteret biztosít. A különleges technológia egy apró radarchipet használ, amely egészen pontosan tudja mérni mozdulataink mértékét.

Project Jacquard

Talán ez tűnik a legtávolabbi és legmenőbb újításnak az összes közül. A Jacquard projekt lényege, hogy ruhadarabokba fűznek mikro szálas érzékelőket, ezek segítségével pedig öltözetünk egy nagy érintőképernyővé válhat.

A technológia már egészen fejlett, a bemutató során egy kabáton található rész érzékeli az érintésünket és így fel is tudjuk venni telefonunkat, anélkül, hogy az elhagyná zsebünket. A Google első partnere a Levi’s lesz, akikkel már el is kezdték a közös munkát.

Project Abacus

“Az állandó hitelesítés és a rengeteg jelszó használata béna” – így kezdték az Abacus bemutatását, melynek lényege, hogy például telefonjaink biztonságos használatához nem lesz többé szükség bonyolult jelszavak megjegyzésére és bepötyögésére. Inkább olyan adatok alapján nyitja majd meg eszközünk egyre privátabb részeit a biztonsági rendszer, mint a mozdulataink milyensége, a hangszínünk, stb. Így aztán nem egy “teszten” kell átmennünk, hogy hozzáférjünk, hanem folyamatos, érzékelhetetlen tesztelés folyik a háttérben, hogy mi vagyunk-e az eszköz tulajdonosai.

Project Ara

Végre élőben láthattuk a Google legkülönlegesebb eszközét, a darabokból összerakható Project Ara telefont. A dolog lényege, hogy – mint ahogyan az asztali gépeknél – különböző teljesítményű és kialakítású darabokból rakhatjuk össze saját telefonunkat, hogy tökéletesen megfeleljen igényeinknek. Bár sok információval nem szolgáltak a telefonról, azért ott helyben bekapcsoltak és beleraktak egy kamerát, majd mindenféle újraindítás nélkül fotóztak is vele egyet.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez