Igazi király lett a számítógép-guru

A 23 éves indiai fiatalember eddig az Egyesült Államok legjobb egyetemein tanult programozni, most viszont hazatért, hogy átvegye ősei trónját. Régóta nem látott India ekkora felhajtást, mint most.

Az ifjú, név szerint Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wodeyar Dél-India egyik legősibb királyi házának sarja.  Mysuru (régebben angolos nevén Mysore-ként ismertük) maharadzsái már hatszáz éve uralkodtak a mai Kerala állam jelentős részén. Ma már valójában nem uralkodnak semmin. A brit gyarmati uralom idején a Mysore-i mahradzsa az úgynevezett “királyi India” egyik meghatározó figurája volt, a britek közvetetten, rajta keresztül uralkodtak országán.  A függetlenség után  hatalmának ezt a maradékát is elvesztette, de vagyonát, palotáit megtarthatta az uralkodó.  1971-ben aztán ennek nagy részét is államosították. De a királyi házak azért megőrizték hagyományaikat, és nagy tiszteletnek örvendenek  szűkebb hazájukban. És pénzből is maradt éppen elég ahhoz, hogy egy fényes koronázásra jusson.

A trón már jó két éve üres volt, akkor halt ugyanis meg az utolsó király Srikantadatta Wodeyar, akit még 1974-ben koronáztak meg.  A gond az volt, hogy ő fiú örökös nélkül távozott az élők világából Így az özvegy királyné egy távolabbi ifjú rokonát adoptálta. Yaduveer Gopal Raj Urs így vette fel a cikk elején említett (nem írjuk le még egyszer, egyszer is elég volt) királyi nevét, és hagyta ott az amerikai IT karriert.

A koronázásra azért kellett ennyit várni, mert a királyi csillagjósoknak meg kellett találni a legalkalmasabb időpontot, ez pedig pontosan most péntek kora reggel volt. A koronázás az évszázados rituáléknak megfelelően zajlott: az ifjú fehér ruhába öltözött, majd hindu papok vették körül, akik a Védák szent szövegeit olvasták fel. Hosszas tisztító szertartások következtek, majd az új király felült ősei ezüst trónusára. Végül megkapta a papoktól a királyi jelvényeket, legvégsőként azok közül is a legbecsesebbet, a patának nevezett, arannyal díszített turbánt.

Kerala pedig megtudta, hogy nem ez az év utolsó nagy királyi ünnepsége – az ifjú király ugyanis még idén házasodni készül. Választottja is – természetesen – királyi vérből való, rádzsput hercegnő.

Kép: facebook

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez