Teljesen elfoglalta Kadhafi szülővárosát az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam líbiai szárnyának sikerült elfoglalnia Szírt repülőterét és ezzel harcosai teljesen átvették az ellenőrzést a város felett.

A radikális iszlamista dzsihadisták már februárban elfoglalták a Földközi-tenger partján fekvő település nagy részét,  Moammer Kadhafi líbiai diktátor szülővárosát. A város stratégiai fontosságú repterét azonban csak most sikerült ellenőrzésük alá vonniuk , miután az objektumot hónapok óta őrző 166-os zászlóalj visszavonulásra kényszerült. A 166-osok szóvivője Mohamed es-Sámia elmondta, hogy az al-Kuardabija repteret azért kellett feladniuk, mert nem kaptak elegendő utánpótlást és  erősítést a tripoli kormánytól. A nemzetközileg el nem ismert tripoli vezetés válaszában azt közölte, hogy harci gépeik nemrég légicsapást mértek a városra, de arról már nem tett említést, hogy miért hagyta cserben az egyik legjobban kiképzett zászlóaljat..

A mostani hadi siker is azt jelzi, hogy az Iszlám Állam egyre jobban kihasználja a zűrzavart és a központi vezetés hiányát az országban. Az észak-afrikai országnak ráadásul két kormánya is van, amelyek  rivalizálnak egymással, ahelyett, hogy közösen vennék fel a harcot az Iszlám Állam ellen. A nemzetközileg is elismert líbiai vezetés  szorongatott helyzetben, Bengháziban tanyázik, amelyet jelenleg a radikálisok ostromolnak. A város ellen nemrég rakétatámadást is indítottak, ami hat ember életét követelte. A másik líbiai kormány Tripoliban működik, de nemzetközi elismerése és támogatottsága nincs.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez