Támad a MERS – Büntessék meg a vírusfertőzött légi utasokat!

Ezt javasolja Hongkong egészségügyi főnöke, miután 18 embert kellett karanténba zárni a MERS nevű közel-keleti vírusfertőzés miatt. Egy dél-koreai férfi repült Szöulból Hongkongba, majd innen busszal a szomszédos Kuangtung tartományba ment. Karanténba zárták Dél-Kínában, mert MERS vírust mutattak ki nála.

A MERS /Middle Eastern Respiratory Virus/ a légutakat támadja meg. 2012-ben tapasztaltak először ilyen vírusfertőzést. Azóta a WHO 1139 esetről tud, és ezek közül 431 végződött halállal. Elsősorban Szaúd-Arábiában terjed. Egy dél-koreai férfi onnan tért vissza két héttel ezelőtt, és utána vették észre a vírusfertőzést. Családjának 14 tagját szintén karanténba vitték. Ebből a családból való az a dél-koreai férfi, akit vírusfertőzöttként karanténba zártak Dél-Kínában. Hongkongban keresik a repülőgép többi utasait is, hogy őket is elszigeteljék a külvilágtól.
Tekintettel a vírusfertőzöttekre a légitársaságoknak és a repülőtereknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az egészségügyi biztonságra!- mondja Hongkong egészségügyi főnöke. Szerinte meg kellene büntetni azokat az utasokat, akik vírusfertőzött állapotban szállnak repülőgépre. Persze kérdés az, hogy vajon tudták-e a vírusfertőzöttek, hogy betegek? Mind a SARS mind a MERS vírusnak többnapos lappangási ideje van. Ezért lehetséges, hogy a vírusfertőzöttek is csak napokkal azután döbbennek rá a betegségükre, miután már repülőgépre szálltak, és esetleg megfertőzték több mint száz utastársukat. Hongkong a világ egyik legforgalmasabb repülőtere, a globális pénzügyi rendszer egyik központja, így minden világtájról érkeznek ide utasok- olykor esetleg vírusfertőzötten. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez