Támad a MERS II. – 700 ember megfigyelés alatt Dél-Koreában

Nincs gyógyszer az ellen a vírus ellen, mely a Közel-Keleten terjedt el leginkább, és amely a légzőrendszert támadja meg. Szaúd-Arábiában több mint 400-an haltak meg a MERS miatt 2012 óta, amikor először észlelték ezt a vírusfertőzést.

Egy 68 éves dél-koreai férfi hurcolta be a veszélyes vírust, miután két napot töltött Szaúd-Arábiában. Csak két héttel a hazaérkezése után azonosították a betegséget, ezért kell 700 embert megfigyelni Dél-Koreában. Az egészségügyi miniszter bocsánatot kért a késlekedésért, és különösen azért, hogy egy MERS fertőzött 44 éves dél-koreai férfi Szöulból Hongkongba repült, onnan pedig Kuangtung tartományba ment busszal. A kínai hatóságok letartóztatták és karanténba zárták Hujcsou városában. Azok is karanténba kerültek, akik érintkeznek a dél-koreai férfivel. Hongkong egészségügyi biztosa azt javasolta: büntessék meg azokat az utasokat, akik vírusfertőzött állapotban szállnak repülőgépre, és ezzel veszélyeztetik az utastársaik egészségét.

Dél-Korea elnök asszonya is bírálta a hazai egészségügyet, mert nem időben és nem elég hatékonyan léptek fel a vírusfertőzés ellen. Jelenleg 18 MERS fertőzöttet regisztráltak Dél-Koreában. A WHO fokozottabb nemzetközi együttműködést sürget, hiszen gyorsan globalizálódó világunkban a gyilkos vírusok igen gyorsan terjedhetnek, és az orvostudomány egyelőre nem találja a MERS ellenszerét.

(Fotó:AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez