Még életben lehetnek az elsüllyedt kínai hajó utasai a víz alatt

Búvárok próbálják kimenteni az embereket a víz alá került kirándulóhajóból, amely eddig ismeretlen okból süllyedt el a Jangce folyóban. Külföldiek nem voltak a fedélzeten – sietett tudatni a közszolgálati televízió Pekingben.

Nanking és Csungking között vitt turistákat a hajó: 406 utas volt a fedélzeten. Rajtuk kívül egy utazási iroda öt munkatársa és a 47 tagú személyzet került a víz alá. Az utasok egy része még valószínűleg életben van, mert a búvárok kopogására válasz érkezik az elsüllyedt hajótestből.

A kirándulóhajó a Kelet Csillaga nevet viselte, és nagyon népszerű volt a nászutasok között. A hajósok szerint megváltozott Kína legnagyobb folyója, mióta nagy gátrendszert építettek rajta. A hajózás biztonsága eddig is igen problematikus volt, mert nem ellenőrizték a hajókat megfelelőképp. Ehelyett gyakran megvásárolták azokat a hivatalnokokat, akik kiállították az okmányokat a hajó műszaki állapotáról. A hajós személyzet képzettsége is gyakran igen kérdéses. Gyakran előfordul, hogy rokonok kerülnek be a személyzet tagjai közé, miközben nincs megfelelő képzettségük. A mostani baleset okáról semmit sem közölt a közszolgálati televízió, mely először adott hírt arról: elsüllyedt egy kiránduló hajó a Jangce folyón, a fedélzetén több mint 450-en voltak.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez