Amerikai megrendelő lopatná el a világ második legnagyobb meteoritját

Argentína Chaco tartománya arról ismert, hogy itt ér földet a legtöbb meteorit a világon. Ezeket a misztikus kődarabokat a törvények védik: tilos elvinni, elmozdítani őket.

 

Ez persze nem tartja vissza a lopástól az erre járókat, mint ahogyan azt a kamionost sem, akinek autójában egy rutinellenőrzésen 200 nagyobb darab meteoritot találtak. Az autóban utazó két paraguayit és egy argentint őrizetbe vették. Feltételezik, hogy a meteoritokat ugyanaz a csoport rendelte, melyet 1990-ben lepleztek le. Az argentin rendőrség akkor kapta el  a csoport tagjait, amikor egy amerikai gyűjtő megbízására meteoritokat – közöttük az El Chacót – készültek kijuttatni az országból.

Az argentin Chacoban található a világ egyik legnagyobb meteoritja, a 37.4 tonnás kőóriás ma már turistalátványosság. Sokan éppen miatta keresik  fel a ,,Campo del Cielo” nevű helyet. Az 1967-ben felfedezett aerolit, vagyis meteorkő a második legnagyobb a világon, és sok gyűjtőnek az álma, hogy egy darabot magához vehessen belőle. A nagy meteorit a tartományról az El Chaco nevet kapta.

A Campo del Cielo 1300 négyzetkilométer nagyságú terület, és olyan meteoritja is van, amely bizonyítottan 4000 éve esett le a földre. Latin-Amerika államai már többször kezdeményezték – egyelőre eredménytelenül – hogy a nemzeti vagyonukból ellopott régészeti, természeti és kulturális emlékeket nyomon követhessék országhatáraikon túl is. Ez a kezdeményezés eddig megbukott, elsősorban az Egyesült Államok vétóján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez