FIFA botrány : pénzmosással gyanúsítják a brazil labdarúgó szövetség exelnökét (is)

464 millió real, vagyis 147 millió dollár ügyében kutakodik az ügyészség Rio de Janeiróban. A célszemély nem más, mint a labdarúgó szövetség egykor mindenható ura: Ricardo Teixeira.

A most 67 éves sportvezető 23 éven át irányította a labdarúgó szövetséget Brazíliában. Csak azért mondott le, hogy ő lehessen a tavalyi brazíliai futball-világbajnokság fő szervezője. Akkor is tagja volt a FIFA végrehajtó bizottságának, amikor úgy döntöttek, hogy 2018-ban Oroszország, 2022-ben pedig Katar rendezze a világbajnokságot. Korrupciós gyanú vetődött fel mindkét ügyben.

A New York-i korrupció ellenes ügyészség kérésére Svájcban a FIFA hét vezetőjét vették őrizetbe. Köztük van José Maria Marin, aki Ricardo Teixeira utóda lett a brazil labdarúgó szövetség elnöki székében.

Ricardo Teixeira-t a pénzmosáson túl azzal is gyanúsítják, hogy adót csalt és okiratokat hamisított. Sepp Blatter, a FIFA újjáválasztott elnöke kijelentette: az Egyesült Államok szervezi a korrupció ellenes leleplező kampányt a FIFA ellen, mert nem ő kapta meg a 2018-as futball-világbajnokság rendezési jogát, hanem Oroszország.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez