Papok és Playboy-nyuszik nem buliznak együtt Oroszországban

Álszakáll, köntös és stóla – nem egy detektívregény, hanem a hívek vallásos érzéseit védelmező orosz rendelet legújabb kellékei. Ezúttal a politikus-papa celeb lányából újságíróvá avanzsált Kszenyija Szobcsak a főszereplő.

Hosszú álszakállban és papi öltözetben áll Kszenyija Szobcsak egy kapuban azon a képen, amelyet több mint egy hónapja osztott meg Instagram adatlapján. Hozzá a felirat: „Új csodás riportot készítünk a Sznobnak (orosz újság – a szerk.). Találjátok ki, miről.”

Nem volt rest értesíteni az esetről a hatóságokat Jaroszlav Mihajlov aktivista, aki nem először kardoskodott már a vallási érzelmek megóvása mellett. Az április 30-án benyújtott panaszra most érkezett válasz a nyomozóbizottságtól – tudatta Facebook adatlapján Mihajlov.

Eszerint vizsgálatot indítanak Szobcsak ellen, hogy kiderüljön: megsértette-e az orosz Polgári Törvénykönyv 148. cikkelyét. A vallási érzület megsértése 2013 óta számít jogi kategóriának Oroszországban. Közmunkával, 500.000 rubel (több mint 2,5 millió forint) pénzbírsággal és akár három év szabadságvesztéssel is büntethető.

Hogy hol kezdődik a vallási érzület megsértésének határa, senki nem tudja pontosan. Éppen ez a bizonytalanság szült már érdekes eseteket Oroszországban az elmúlt években. A leghíresebb a Pussy Riot punk-imája volt a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban 2012 februárjában, ami miatt később a zenekar két tagját kétéves börtönbüntetésre ítélték, bár körülbelül egy év után szabadon engedték őket.

A mostani álszakállas történet nemcsak az egyház és a hatalom sajátos szimbiózisa, de a főszereplő személye miatt is érdekes. Kszenyija Szobcsak annak az Anatolij Szobcsaknak a 34 éves lánya, aki Szentpétervár első kormányzója volt a rendszerváltás után. Majd az orosz liberális mozgalom kiemelkedő képviselőjeként tartották számon az 1990-es években, dolgozott együtt Borisz Jelcinnel és volt Vlagyimir Putyin főnöke is.

A 2000-ben elhunyt Szobcsak lánya eredetileg az orosz Big Brother műsorvezetőjeként lett ismert Oroszország-szerte, később a Playboy-ban is szerepelt. Az orosz Paris Hiltonként emlegetett nő egyébként a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemén (MGIMO) szerzett diplomát. Az üresfejű celeb szerepét körülbelül öt éve kezdte levetni és mára már az orosz ellenzék egyik legnagyobb szószólója, és vezető újságírója az ellenzéki Dozsgy televíziónak.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez