Modi lesz India első miniszterelnöke, aki Izraelbe látogat

India külügyminiszter-asszonya hamarosan Izraelbe utazik, hogy előkészítse a történelmi jelentőségű látogatást. Izraelben már régóta stratégiai partnernek tekintik Indiát.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök volt az egyetlen külföldi vezető, akivel Narendra Modi tavaly New Yorkban négyszemközt tárgyalt, amikor részt vett az ENSZ közgyűlésén. Benjamin Netanjahu a barátom – szokta mondogatni Narendra Modi, aki nem sok külföldi politikust tüntet ki a barátságával. India és Izrael kapcsolatai nagyon jók, de Delhiben ezt eddig nem siettek a nyilvánosság előtt is megerősíteni. Most Modi miniszterelnök másképp döntött.

India 1950-ben elismerte ugyan Izraelt, de utána ellene szavazott az ENSZ-ben. A hivatalos diplomáciai kapcsolat csak 1991-ben jött létre. Az ok? India ezen a téren a Szovjetuniót követte. Az utóbbi években viszont igen intenzív együttműködés alakult ki a két állam között. Ariel Saron izraeli kormányfő 2003-ban járt Indiában. Ezt követően különösen felgyorsult az együttműködés a két ország hadiiparában. Izraelben azt hangsúlyozzák, hogy Kína fontos kereskedelmi partner, India viszont stratégiai partner. Modi miniszterelnök októberben részt vesz a G20 csúcson Törökországban. Valószínűleg ezt az utazást használja ki arra, hogy ellátogasson Izraelbe. A külügyminiszter asszony közölte: Izraelbe, Palesztinába és Jordániába látogat. Minden valószínűség szerint ilyen utat tesz majd meg Modi miniszterelnök is, aki India első kormányfője lesz, aki Izraelbe látogat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez