Ismét szállíthatunk baromfit Dél-Afrikába és Japánba

Magyarország június 4-étől ismét szállíthat baromfit és baromfihúst Dél-Afrikába és Japánba a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal 83. éves közgyűlésen folytatott tárgyalások eredményeként.

Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen több kétoldalú megbeszélést is folytatott az izraeli, a ciprusi, a japán, az ukrán és a lengyel delegáció tagjaival.

Dél-Afrika feloldotta a madárinfluenza kitörés miatt fenntartott baromfi exporttilalmat, Japán ugyanezt június elejére ígérte, valamint a vadhússzállítás feltételeinek megteremtéséről is folytak tárgyalások.

A kazah főállatorvossal aláírt kiegészítő exportbizonyítvány értelmében Magyarország és Kazahsztán tenyésztésre szánt szarvasmarhával kereskedhet. Az izraeliek szintén elégedettek a magyar marhahús minőségével, nyitottak a marhahús exportengedély kérelmére.

Az OIE ezeken túl a klasszikus sertéspestistől mentesnek nyilvánította Magyarországot, az elismerést a 2007 és 2009 között vaddisznókat érintő járvány felszámolásáért tett szigorú hatósági intézkedésekkel érdemelte ki az ország.

Forrás: MTI

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez