Akik képesek autóvezetés közben is telefonálni

Az emberek döntő többsége nem képes egyszerre kétfelé figyelni, de van egy kisebbség, amely igen. Vajon hogy működnek az ilyen szuper agyak? A neuronok aktivitása mindenesetre kisebb mint a közönséges földi hajlandóknál – írta a New York Times tudományos rovata.

Felhevül az agynak az a része, mely a figyelem koncentrációját jelzi – állapította meg a vizsgálat, mely nyolc kivételes elme képességeit tette próbára. A két cortex /PFC és CCA/ éppúgy felmelegszik mint az iPhone, ha túl sok alkalmazás fut rajta egyszerre – nyilatkozta az amerikai kutatás vezetője. Ez általában így van, de a kivételes elméknél nincs ilyen. A neuronok aktivitása kisebb mint az átlagemberek között. Vagyis a kivételes elmék azért képesek egyszerre több feladatot is ellátni, mert az agyuk aktivitása kisebb mint másoké. Ezt különben gyanították már korábban is, amikor olyanok agyműködését vizsgálták, akiknek kötelező egyszerre sokfelé figyelniük. A vizsgált személyek között volt Neymar, a brazil világsztár futballista, a Forma 1 több sztárja. Rajtuk kívül élvonalbeli sakkozók és zongoraművészek szerepeltek a csoportban. Kiderült: mindegyikük agyi aktivitása kisebb mint az átlagembereké.
Most ezt erősítette meg az amerikai kutatás, mely nem volt előzmények nélkül. Öt éve a utahi egyetem kutatói olyan tesztet végeztek el amikor autóvezetés közben matematikai feladatokat és nyelvi rejtvényeket kellett megoldani. Az emberek többsége csúfosan megbukott, de 2,5% nem. Ők képesek voltak többfelé figyelni. Őket hívták most is meg. Rajtuk kívül három újonc is csatlakozott. A helyzet ugyanaz volt – csak egy kicsit nehezebb: autóvezetés közben egy kék négyzet mozgását kellett követni a képernyőn miközben a fülükben nyelvi rejtvények hangzottak el, és ezeket kellett megválaszolni. Az eredmény? A vizsgált cortex abszolút hideg volt. Nem úgy mint a közönséges földi halandók esetében. Az eredmény? Csúfos kudarc. A szuper elmék éppúgy megbuktak a teszten mint mások. Ebből a kutatók levonták a tanulságot: a szuper elmék teljesítő képességeinek is megvannak a saját határai.
Mi ebből a tanulság? A Psychonomic Bulletin and Review szerint az, hogy szuper agynak születni kell. Különleges képesség a sokfelé figyelés tudománya, mely egyáltalán nem függ az agy nagyságától. Ami pedig az idegsejtek aktivitását illeti: a szuper elmék hűvösek maradnak akkor is ha látszólag megoldhatatlan feladatok előtt állnak. A közönséges földi halandók ettől kikészülnek, így jobban teszik, ha autóvezetés közben nem telefonálnak.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez