A maffiával bizniszelt az orosz védelmi miniszter?

Az orosz maffia ellen hosszú ideje nyomoznak már Spanyolországban. A keresztapáról most azt feltételezik, hogy szoros kapcsolatban állt az egykori orosz védelmi miniszterrel és miniszterelnökkel.

A Tambovi üzleti közösség, más néven a Tambovi bűnbanda 1996 óta próbálkozott pénz tisztára mosásával Spanyolországban. A maffiavezér Gennagyij Petrovot 2008-ban tartóztatta le a spanyol rendőrség és börtönbe is került. Onnan óvadék fejében kikerült 2010-ben, majd 2012-ben hazaengedték Oroszországba. Miután nem tért vissza Spanyolországba, a hatóságok nemzetközi körözést adtak ki ellene.

A hét elején számolt be a spanyol ABC és az El Mundo egy 452 oldalas vádiratról, amely többek között arról is ír, milyen magas rangú orosz politikusokkal és üzletemberekkel állt kapcsolatban Petrov.

A listán szerepel Anatolij Szerdjukov egykori védelmi miniszter (2007-2012), Viktor Zubkov korábbi miniszterelnök (2007-2008), Leonyid Rejman korábbi információs technológiákért felelős miniszter (2004-2008) és a 2008 óta máig miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Kozak. Rajtuk kívül Petrov kapcsolatban állt az Állami Duma pénzügyi piacokkal foglalkozó bizottsága tagjával, Vlagyiszlav Reznyikkel, a Szberbank vezetőjével, German Greffel is.

Hogy ezeket az információkat hogyan használja majd a továbbiakban a vád, arról nem ír az orosz sajtó. A spanyol híradások határozottan állítják, hogy ezek a személyek nem szereplői a Petrov elleni eljárásnak. Ugyanakkor az ellenzéki Echo Moszkvi rádió ma arról tájékoztatott, hogy Dmitrij Kozak és Vlagyiszlav Reznyik szóvivői kategorikusan tagadták, hogy bármilyen kapcsolat fűzné őket Petrovhoz.

Kép: Anatolij Szerdjukov (Europress/AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez