Oximoron a polcokon: halal disznót árultak Európában

Akárcsak a zsidóknál, a muszlimoknál is tilos a sertéshús fogyasztása. Ez az egyik oka annak, hogy halal minősítést kapnak az iszlám követelményeinek mindenben megfelelő élelmiszerek. A halal feliratú ételt elvben nyugodtan megehetik a hívők. Hacsak nem kerül porszem a gépezetbe. Mint májusban az egyik európai üzletláncnál.

Akkor került a polcokra az Aldinál egy új termék, egy indiai jellegű készétel. A fekete pakora pudingot egy skót cég gyártotta, a Punjab Pakora. A cimkéje szerint nyomokban sertésvért és sertésbőrkét tartalmazott, jóllehet rajta volt a halal minősítés.

halalnem

A feldühödött vásárlóktól bocsánatot kért a német üzletlánc, visszaadta a pénzüket és vizsgálatot ígért. Sajnálatos, elkülönült esetnek nevezte a történteket, és elismerte, hogy figyelmetlenek voltak: nem vették észre a már a cimkéből is egyértelmű ellentmondást.

Nem ez volt az első eset, hogy gond volt a halal minősítésű élelmiszerekkel. Egy évvel ezelőtt például a Cadburry-nek két csokoládéját kellett kivonnia a maláj piacról, mert disznózsírt tartalmaztak. Ugyancsak tavaly Európában az okozott felzúdulást a vallási szabályok betartására ügyelő muszlimok és zsidók között, hogy Dániában az állatok jogaira hivatkozva betiltották a halal vagy kóser vágást.  A nagyon szigorú követelmények dacára egyébként világszerte virágzik és erőteljesen fejlődik a halal-piac:  2012-ben az ilyen típusú élelmiszerek és italok a globális élelmiszerpiac 16,6 százalékát tették ki, sőt az előrejelzések szerint ez az arány 25 százalék is lehet 2018-ra.   

 

     

.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez