Beatles számokat gitározott agyműtétje közben egy brazil férfi

A 33 éves brazil Anthony Kulkampon egy meglehetősen bonyolult agyműtétet hajtottak végre az orvosok, amely sikeréhez elengedhetetlen volt, hogy a páciens végig eszméleténél legyen. Kulkamp egy meglepő megoldással rukkolt elő. A beavatkozás közben gitárjával a Beatles és néhány saját melódiájából adott szerenádot a sebészeknek, akik így végig monitorozni tudták a férfi mozgás- és beszédközpontjának működését.

 

A közel 20 éve magas szinten gitározó Kulkamp agyából az orvosok egy tumort távolítottak el és az operáció során azért volt szükség ébren tartani a pácienst, hogy a műtét során elkerülhessék az agy sérülését.

“Manapság az aneszteziológusok számára az a fő kihívás, hogy a beavatkozást a beteg altatása nélkül tegyük fájdalommentessé.”

– mondta a sajtónak Dr Jean Abreu Machado, a Kulkampot operáló klinika igazgatója.

A férfi az operáció hat meghatározott szakaszában játszott a hasán egyensúlyozott gitárján, miközben az orvosok az agyműtétet végezték. Kulkamp csak annyit jegyzett meg, hogy az operáció alatt enyhe gyengeséget érzett a jobb karjában, mivel a beavatkozást a férfi jobbját irányító agyféltekén végezték.

A jelenlegi műtétre egy évvel az után került sor, hogy egy hegedűművész agyába altatás nélkül helyeztek el egy elektródát, amelynek pontos kalibrálásához szükséges volt a páciens aktív közreműködése is – aki mellesleg időközben hegedűjén játszott. (Fotó: YouTube/ The Guardian Science and Tech)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez