Orosz troll támadás Merkel ellen?

Egyre aktívabban használják a közösségi médiát a politikusok. A héten Angela Merkel is elindította Instagram oldalát, amelyet azonnal elárasztottak a nem éppen kedves orosz kommentek. Ezek valódisága persze nem bizonyított.

Az orosz miniszterelnöknek, Dmitrij Medvegyevnek 1,2 millió, a fiatal csecsen elnöknek, Ramzan Kadirovnak egy millió, az amerikai first lady-nek, Michelle Obama-nak 1,8 millió követője van az Instagram képmegosztó közösségi oldalon. Az illusztris csoporthoz szerdán csatlakozott Angela Merkel. A bundeskanzlerin megosztásait ma már majdnem 40.000-en figyelik.

Bár a német kancellár két nap alatt csupán kéttucatnyi képet osztott meg, azokra tengernyi komment érkezett. Jó részük orosz, vagy legalábbis orosz nevű felhasználóktól. Nem mindegyik hozzászólás volt kedves, sőt!

A már moderált megjegyzésekből a The Moscow Times válogatott össze egy csokorra valót. „Az oroszok nem adják fel, nem maradnak kisebbségben”, „Hamarosan újra Berlinben lesznek” – írták a kommentelők a legelső kép alá, amelyen éppen az Európai Tanács egyik találkozójára készül munkatársaival Merkel Brüsszelben. Hasonló hozzászólások érkeztek azokra a képre is, amelyeken Mihail Gorbacsovval, vagy Petro Porosenkóval beszélget a kancellárasszony.

Az oldal indulása után takarításba kezdett Merkel csapata és eltávolította az összes durva tartalmat. Volt közöttük szexuális zaklatás, mások külseje, politikai nézetei és amerikai kapcsolatai miatt támadták a politikust, némelyek pedig a náci és a mai Németország között vontak párhuzamokat.

Persze azért, mert valaki orosz névvel, oroszul kommentel, még egyáltalán nem biztos, hogy egy esetleges szervezett orosz troll támadás résztvevője. Az viszont tény, hogy az utóbbi időben egyre több leleplező cikk jelenik meg az orosz sajtóban a hazai trollgyárakról.

A héten például az ellenzéki Novaja Gazeta közölt terjedelmes cikket Ludmilla Szavcsukkal, aki munkavállalóként két hónapig gyűjtött információkat a szentpétervári „Glavszety” internet-kutatási ügynökségről. „Igazi hazugsággyártó műhely”-nek nevezte a 34 éves újságírónő a 400 alkalmazottat foglalkoztató céget. Bár ilyen rövid idő alatt nem sikerült minden egyes részleget alaposan tanulmányoznia, azt látta, hogyan foglalkoznak álhírek gyártásával, valódiak „megfelelő” tálalásával, illetve különböző Youtube videók készítésével.

Elmondása szerint ezt a munkát leginkább egyetemista korú fiatalok végzik, akik nem sokat kérdeznek. A hangulatot olyan tanórához hasonlította, ahol a diákok feltétlenül elfogadják és teljesítik a tanári utasításokat.

Az információk kiszivárogtatása után Szavcsuk gyorsan távozott a cégtől. Jelenleg pereli őket, mert még sem felmondólevelét, sem a fizetési hátralékát nem kapta meg. A felvételin egyébként havi 40.000 rubelt (körülbelül 201.000 forint) ígértek neki. Ez az összeg nemcsak diákoknak számít igen kedvezőnek a mai Oroszországban.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez