Guatemala: Meggyilkolták a volt diktátor ügyvédjét

Szerdán legalább 12 lövéssel meggyilkolták a népirtással gyanúsított Efraín Ríos Montt volt guatemalai diktátor ügyvédjét, Francisco Palomót.

A jogászon Guatemalaváros utcáin ütött rajta egy motoros támadó, aki szabályosan szitává lőtte Palomót és autóját. Az áldozat a guatemalai hadsereg nyugalmazott tábornokának és az ország egykori de facto elnökének, Rios Montt tábornoknak a védője volt a diktátor ellen 1700 őslakos kiirtásának vádjával indult eljárás során.

A vádirat szerint Ríos Montt 17 hónapos regnálása alatt követték el az országban a legsúlyosabb emberiség ellenes bűntetteket. A tábornokot két éve egyébként egy bíróság 80 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, azonban a guatemalai igazságszolgáltatásra komoly nyomást gyakorló politikai elit elérte, hogy az ítéletet szinte rögtön érvénytelenítse egy második taláros testület.

A Francisco Palomo ellen elkövetett merénylet színhelyére érkező guatemalai kabinet miniszter, Eunice Mendizábal, a spanyol EFE hírügynökségnek elmondta, hogy a bűnüldöző szervek egy magasan képzett szakemberekből válogatott csoportja nyomoz majd a gyilkosság ügyében.

A szerdán meggyilkolt sztárügyvéd több kényes bírósági ügyben is részt vett, szintén ő védte Alfonso Portillo volt államfőt, akit korrupcióval, illetve azt a Carlos Vielmann egykori belügyminisztert, akit számos gyilkosság elkövetésével vádoltak. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez